Камерите на КАТ "ослепяват" при натоварен трафик

Камерите на КАТ

Оказа се, че устройствата не могат да засекат превишена скорост, ако снимат два автомобила едновременно

Камерите на КАТ са слепи за превишена скорост, ако минава повече от един автомобил. Това стана ясно от думите на началника на група „Видеонаблюдение” към СДВР старши комисар Николай Крушарски, пред Дарик. Той допълни, че със същите устройва работят и полицейските екипи в чужбина. По думите му, обаче, в столицата се издават над 5000 електронни фиша за превишена скорост на месец.
 
Ако ежедневно минавате с превишена скорост покрай камера на КАТ при натоварен трафик и около вас има други автомобили, напълно възможно никога да не получите фиш за това нарушение.

Основните цели за поставяне на камери по пътищата са превенцията и намаляване на пътнотранспортните произшествия, както и ограничаване на възможностите за корупция. Старши комисар Николай Крушарски коментира, че все пак е възможно да се мине с превишена скорост покрай устройствата и нарушителят  да не бъде глобен.
 
"Спазвайки законодателството, трябва да докажем, че именно нарушителят е извършил конкретното нарушение. Това безспорно доказване е в рамките на засичането на уреда, на засичането на превишена скорост автомобилът трябва да бъде сам. В района на засичането на скоростта не трябва да има два или повече автомобила", каза Крушарски.

Коментари

Още от последните новини