Калин Вельов & „ТУМБАИТО” откриват с ефектен спектакъл Бургаски музикални празници

Калин Вельов & „ТУМБАИТО” откриват с ефектен спектакъл Бургаски музикални празници  - E-Burgas.com

Деветото издание на най-голямото лятно музикално събитие в Бургас ще бъде открито на 5 юли  от 21.00ч. с ефектен спектакъл на Калин Вельов и група „ТУМБАИТО”. Концертът включва златните български шлагери на XX век, но  в нови, слънчеви латино версии. За първи път пред гражданите и гостите на Бургас ще прозвучат любими песни от 60-те, 70-те и 80-те години, познати на многобройните почитатели на Калин Вельов & „ТУМБАИТО” в латино аранжиментите от едноименния албум. Това ще стане със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Бургас под диригентството на  Йордан Дафов.  

В латино фиестата на сцената на Летния театър ще се включат и шампионите от най-уважавания в България клуб за спортни танци „Бургас ‘ 75”.  Приятен екзотичен елемент в спектакъла ще бъде възможността публиката не само да може да слуша и пее любимите си песни, но и да танцува. 

Билетите за спектакъла на Калин Вельов & „ТУМБАИТО” със златните български шлагери на 20 век са в продажба в мрежата на Eventim и на касата на Държавна опера Бургас. 
 

„ТУМБАИТО” e първата по рода си в България латино формация, изпълняваща 100% танцувална салса. Вече почти 10 години групата прави концерти със световно известни имена като Jimmy Bosch, Herman Olivera и Frankie Morales, има участия в клубове и на международни салса фестивали в България, Великобритания, Румъния, Турция, Македония и Кипър. Репертоарът е подбран специално както за феновете на латино музиката, така и за салса клубовете по танци и включва песни на Buena Vista Social Club и световни евъргрийни в латино аранжимент. 

Основател на 
„ТУМБАИТО”  е перкусионистът Калин Вельов, който изгражда идеята за сформирането на групата още в студентските си години в Ротердам, Холандия, където специализира латино музика и работи с най-известните холандски латино имена Gerardo Rosales y su Trabucombo, Gerald y La Ritmica, Siembra, Lilian Viera, Electrococo.  

Зад успеха на 
„ТУМБАИТО”  стои и организаторът на най-мащабните салса проекти в България Стефан Еленков, който участва в сформирането на групата и е основен двигател на популяризирането на „ТУМБАИТО”  и салса музиката в България. 

През април 2009 
„ТУМБАИТО”  записва за първи път авторска композиция „Тъмнокосо момиче”, която е и първата българска салса песен. Аудиото достига № 4 в българската радио класация топ 100, а ремиксът, направен от DJ Bор4е, е най-бързо изкачващата се песен за втората половина на 2009 в българските музикални класации.

В края на 2013 „ТУМБАИТО”  издава едноименния си албум с латино версии на златни български песни от 60-те, 70-те и 80-те години. Сред шлагерите са „Ропотамо“, “Нетърпение“, „Една девойка ме попита“, „Урок по танци“, „Болката отляво“, „Сбогом море“, „Приказка”, „Черно и бяло”, които в новото си свежо, слънчево звучене заемат челните позиции на музикалните класации на БНР и БГ радио. 

През 2016 Калин Вельов & 
„ТУМБАИТО”” продължават музикалната линия на латино версии на златните български шлагери от 60-те и 70-те, като правят крачка напред с нови, елегантни оркестрации на песните,  вече с участието на симфоничен оркестър. 
Следващите спектакли и с участието на латино школи от градовете – домакини ще бъдат в Стара Загора, Враца, Шумен, Добрич, Варна и София.

Коментари

Още от последните новини