Какво ядат децата в детските градини в Бургас

Какво ядат децата в детските градини в Бургас - E-Burgas.com
снимка: архив

На каква база се изготвя менюто в детските градини и как се определя какъв да бъде грамажът на дете. На тези въпроси отговори инж. Яна Маркова, технолог по храненето в Община Бургас пред радио "Фокус".

"Грамажът е в одобрени от Министерството на здравеопазването рецептурници за яслите и детските градини. Менюто се изготвя съгласно калориите и се редуват почти всички видове меса на две седмици. Два пъти седмично имат риба, заешко, мляно месо, което е 60 на 40, пуешко месо също." заяви инж. Маркова.

Така например миналата седмица е било сервирано пуешко, докато тази ще има заешко.

"Старая се менюто да бъде много разнообразно, като задължително се спазват нормите, които са спуснати за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години. Има определени норми, средно дневен продуктов набор, който трябва да се спазва. Задължително е да се включат всички видове групи храни. На седмица има един баланс, който трябва да се спазва. Става дума за мляко, ориз, картофи, хляб, рибата е задължителна поне веднъж седмично." допълва инж. Маркова.

Набяването на продуктите става чрез обществена поръчка, чрез фирми, с които има сключени договори. Сиренето, кашкавалът и млякото задължително са по БДС,  съгласно нормативните документи на Агенцията по храните. 

Коментари

Още от последните новини