Какво си казаха папа Франциск и Ивелина Василева за опазването на околната среда

Какво си казаха папа Франциск и Ивелина Василева за опазването на околната среда - E-Burgas.com
Ивелина Василева и Павел Гуджеров подариха на папа Франциск Червената книга.

„Предстоящото посещение на папа Франциск е сред важните събития за страната ни и знаково за католическата общност. Той е един от най-силните гласове по света, подкрепящи опазването на околната среда и борбата с измененията на климата. Неведнъж е отправял послания към световните лидери по темата. Според него „всяка вреда на околната среда, вреди и на човечеството“. Това коментира кандидатът за евродепутат Ивелина Василева по повод предстоящата визита на главата на Римо-католическата църква в България на 5 и 6 май в София и Раковски.

Тя припомни, че папа Франциск даде своята подкрепа и за приемането на Споразумението срещу климатичните промени в Париж.

„На 16 септември 2015 г., като министър на околната среда и водите аз и г-н Гуджеров – тогава зам.-министър в екипа ми, а сега кмет на община Раковски, имахме честта да присъстваме на аудиенция при Негово Светейшество за всички ресорни министри от ЕС. Три месеца преди ключовия форум в Париж, папа Франциск насърчи 28-те министри на околната среда да засилим усилията за приемане на споразумението за климата. „От моя страна и на Светия Престол няма да липсва подкрепата, за да се отговори по подходящ начин както на вика, който издига Земята, така и на вика на бедните“, каза тогава папата. По време на тази запомняща се среща той допълни още , че „околната среда е общо благо, наследство на цялото човечество и отговорност за всеки един от нас“, припомни Василева. На 22 октомври 2016 г. българският парламент ратифицира Споразумението срещу климатичните промени, което влезе в сила на 4 ноември 2016 г.

В момента в град Раковски тече подготовка за 6 май, когато жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". „Оценявам колко вълнуваща и запомняща е предстоящата среща за цялата католическа общност. В навечерието на посещението, искам да пожелая успех на кмета на Раковски Павел Гуджеров, който с професионализъм и желание работи за добрия живот и облик на общината“, допълни още Ивелина Василева.

В своята предизборна кампания кандидатът за евродепутат отново залага на каузите свързани с опазване на околната среда.

„Високите екологични стандарти са предпоставка за здраве и добри условия на живот. Фокусът ни е подобряване качеството на атмосферния въздух, чистотата на водите, опазването на Черно море и не на последно място – ограничаване употребата на пластмаса, която е основен замърсител на водните басейни“, коментира Василева, която е председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите.

Галерия
Коментари

Още от последните новини