Какво е да си Мис Криси?! Или как на 25 се управлява една уникална Академия за интелигентности в Бургас

Какво е да си Мис Криси?! Или как на  25  се управлява една уникална Академия за интелигентности в Бургас - E-Burgas.com

Децата я наричат „Мис Криси”,обожават я. И няма как да е друго тя е лъчезарна, изключително позитивна, креативна. Тя заедно с тях играе, докато  учат и учи, докато играят..

Тя е Кристиана Лазарова. На 25 години и е управител на Академията за интелигентности „Хауърд Гарднър” в Бургас. Учила е  музикална педагогика в Швеция, Фронтлайн мениджмънт в Австралия ,а в настоящия момент  учи право в БСУ.

От натрупаните знания, извън пределите на страната, Кристиана решава да създаде в родния си град Училище, в което малчуганите не само могат да се обучават, но и да се забавляват, Училище, в което могат да развиват заложбите си, талантите си. Така в Бургас се появява Академия за интелигентности „Хауърд Гарднър”. Мис Криси почти денонощно е с малчуганите. Знае всички по имена, познава техните способности и им помага да развият талантите си.

Какво е да си Мис Криси-професия или призвание,трудно ли се  справя с капризите, желанията и обучението на малчуганите, за всичко това разговаряхме с Кристиана Лазарова.

Какво е да си Мис Криси?

Първо искам да Ви  благодаря за поканата. И направо към отговора- Мис Криси не е професия, а е призвание.  Когато видя децата искам да им помогна да се научат на нещата, които не са научили в училище. Именно да се забавляват, да се усмихват повече, да се радват на живота. Важно е всеки човек да се научи от ранна възраст на уважение, респект, как се говори с другите хора. И така. Когато децата ходят на училище, те имат много домашни и не можем да обърнем внимание на техните личности. Но времето през ваканцията е перфектно за изграждане на борбени личности, които работят в екип и от малки се превръщат в качествени хора. Не е лесно да разбереш какво иска едно дете, но когато го направиш, ти помагаш и на родителите му.

Как възникна идеята за академията „Хауърд Гарднър”?

Израснала съм в голямо семейство със шест деца. При нас винаги трябваше да има организация, за да си прекарваме весело. От 16 годишна работя с деца. Първата ми работа беше в ресторант за бързо хранене и там правихме рождени дни. Беше много забавно. Имаше родители, които ме търсиха конкретно аз да им направя партито. След време започнах да правя целодневни летни програми за деца от 4 до 6 години. Те не са като рождените дни. По-трудно е. Трябва да разбереш какво искат децата и как да ги научиш по забавен начин. И така всяка година се занимавах специално с летни програми. Учила съм в Швеция. Оттам взех много от методите, които използвам. Преди година прочетох книгата на Хауърд Гарднър, „Множество интелигентности” и ми стана интересно, че през целия си живот аз съм се стремяла именно към тази методология. Запознавах родители с теорията. Започнахме да я прилагаме и имаше невероятен резултат. Така решихме да кръстим академията на този велик човек. Даже се свързах с него и ме покани да посетя неговото училище в САЩ.

Как печелиш доверието на децата?

Доверието на децата се печели трудно. Най-вече като си открит с тях и се държиш с тях като с големи хора. След броени дни виждаме резултат – децата толкова се привързват към нас, че ние ставаме голяма част от живота им. Екипът ни се състои от много различни хора – високо квалифицирани педагози – те учат децата на специализираните предмети. Хората, които се занимават с тях през деня – по време на разходки, плаж, екскурзии, са момчета и момичета до 25 години, които повече наподобяват ментори. Те се грижат децата да са в безопасност и да обгрижват с внимание всяко дете. Тези хора трябва да имат енергията да се забавляват с децата – да скачат на батут, да бягат в морската градина, да се забавляват в морето или басейна заедно с децата. Това са неща, които не мога да накарам един професионален педагог да направи. Но всеки от менторите искрено се забавлява с децата. Така децата се чувстват прекрасно, тъй като емоционалните им нужди са задоволени и смея да отбележа, че изобщо не им липсват телефоните и таблетите при нас.

Налага ли ти се да ралаксираш след един ден с децата?

Не.(смее се) Аз искрено се забавлявам с тях и това по-скоро ме зарежда с енергия, отколкото да ме изморява.

Да разбирам, че това по-скоро е твоето призвание, а не професия?

Да! Това наистина е призвание. Старая се всеки човек в екипа ми да научи как да работи с деца и да го усеща със сърцето си, а не да го прави по задължение. Аз все още уча бъдещата си професия – уча право. То ще ми стане професия на по-късен етап от живота.

Тогава ще съумяваш ли да съчетаваш адвокатстването с призванието мис Криси?

Надявам се да мога. Ако не мога ще излизам лятото в отпуска и пак ще си работя с децата. Но не смятам да прекъсвам дейността си. Хубаво е човек да работи с призванието си. Пък и така ще съм помогнала на много деца да израстнат и ще имам заслуга за изграждането на качествени хора в Бургас.

Мис Криси, идвало ли е момент, в който ти се иска да затръшнеш вратата на Академията и да не се връщаш повече там?

Идвало ми е, но никога не е свързано с децата. Да кажем големите хора ме ядосват повече от децата.(смее се)  Някой път това са родители. Много ме боли сърцето, когато родители предпочитат да купуват скъпи дрехи на децата си, вместо да инвестират и да развият талантите на децата си.

Ако можеш да върнеш времето назад, пак ли би се занимавала с деца?

Ако можех да върна времето назад бих се опитала да достигна до повече деца и да се опитам да помогна на повече родители да разбират децата си и да им помагат да се развиват правилно. Един професор в Швеция казваше, че училището е фабрика за производство. И всеки решава неговото училище качествени хора ли ще произвежда или овцедушни. 

Какво сте приготвили за лятото?

Подготвили сме една незабравима лятна ваканция, изпълнена с много емоции. Вече програмата за цялата ваканция е готова. Ще има много изненади – агро и зоо уроци, уроци по география, история, опити и много различни теми, които обогатяват децата. Съчетаваме с това плаж, игри в морската градина и всяка седмица ходим на екскурзии в цяла Бургаска област. Следя програмата в града и на всяко място, което е интересно за децата, ги водим. Организираме игри и интересни дейности – знаете ли, че много деца например не могат да скачат на въже или на ластик? Ние ги учим . В момента имаме лятна промоции , и всеки може да запише детото си на подобна ваканция само за 5,5 лева на ден!

Академия за интелигентности е проект, който представя нова за България учебна система, написана от Хауърд Гарднър. Неговата теория гласи, че има 9 вида интелигентности и всеки човек притежава уникална комбинация, която му помага да запомня по различен начин информацията, с която си служи.

С различен и индивидуален подход всеки ученик при нас учи по-качествено и поради този факт, коефициента на продуктивност силно се повишава. Този метод е силно доказан по всички видни учебни заведения в целия свят!

В академия за интелигентности “Хауърд Гарднър” всеки човек, независимо от възрастта си, може да подобри личните си умения, както и да придобие нови, които да му служат в ежедневието, в професионалната сфера, в личния живот.

Повече за забавленията по време на лятната ваканция в Академията може да видите ето тук!

 

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини