Какво е “Ледена кофа“ и побългарихме ли идеята?

Какво е  “Ледена кофа“ и побългарихме ли идеята? - E-Burgas.com
0547479001408353010_0 Интернет пространството от няколко дни е залято с клипове на хора, които се заливат с кофи със студена вода. Преди да го направят, те предизвикват трима души да сторят същото в рамките на следващите 24 часа. Въпросното предизвикателство се нарича ALS ice bucket challenge, а в България стана популярно като "Ледената кофа".

Откъде тръгна всичко? Предизвикателството с кофата ледена вода има за цел да подкрепи Асоциацията за борба с амиотрофичната латерална склероза (АЛС), позната също като болестта на Шарко и като болестта на Лу Гериг. Тя е невродегенаративно заболяване, изразяващо се в бавното и прогресивно отслабване на функцията на периферните нерви. 

Всичко започна от САЩ и по-конкретно Бостън след появата в интернет на видео на болния бивш спортист Пийт Фрейтс. Само за няколко дни предизвикателството обиколи цял свят, стигна и до България. Преди да се спрем на нашите ширини, ще споменем част от известните лица, които се поляха с кофа студена вода. Идеята е тези, които откажат да се залеят със студена вода, да дарят 100 долара в борбата с болестта.

В предизвикателството се включиха Стивън Спилбърг, Марк Зукърбърг, Джъстин Бийбър, Лейди Гага, Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Тейлър Суифт, Джеймс Франко, Бен Афлек, Опра Уинфри и др. Направи го Джордж Буш, който бе залят с кофа студена вода от съпругата си, а той предизвика Бил Клинтън. Още стотици знаменитости се подложоиха на разхладителната процедура и номинираха кои да бъдат следващите.

След като изля кофа ледена вода върху главата си, 86-годишната Етел Кенеди, вдовица на сенатора Робърт Кенеди, призова президента Барак Обама да направи същото. Според Белия дом той е отклонил поканата, обещавайки да направи дарение.

8_2.jpgВ света на спорта Дейвид Бекъм бе един от първите. Последваха го Кристиано Роналдо, Неймар и Лионел Меси. Стотици спортисти от цял свят вече изляха кофи над главите си, като имаше цели отбори, които дружно го направиха. Част от световния елит бе и Стилиян Петров, който номинира Мартин Петров. Григор Димитров бе полят със студена вода и номинира приятелката си Мария Шарапова. Новак Джокович предизвика Мистър Бийн, Роналдо поиска да види поляти с вода Дженифър Лопез и Бионсе, Ана Иванович номинира Бастиян Швайнщайгер. 

"Ледена кофа" в България
Предизвикателството бързо стигна и България. Като всяко нещо като че ли набързо го побългарихме. Знайни и незнайни започнаха да се обливат със студена вода в августовските горещини, за да се разхладят, а не да бъдат съпричастни към борбата с болестта. Естествено, част от тях знаят за какво иде реч, но със сигурност болшинството си прави лятно разхлаждане, за да стане по-бързо част от социалната мрежа "Фейсбук". Похвала заслужава вратарят на младежкия ни национален отбор и Нотингам Димитър Евтимов. Той се поля с вода и предизвика Ивайло Чочев, Тодор Неделев и Симеон Славчев, а като допълнение заяви, че иска да помогне на 10-годишния Крис, който изпадна в кома след игра на фонтаните край НДК. Двама състезатели на Балкан (Ботевград) - Иван Лилов и Мартин Маринов, стартираха предизвикателството в родната баскетболна общественост. Инициативата им е да бъдат събирани средства за хората в Мизия, Бяла Слатина, Варна, Добрич и другите пострадали градове. Последваха ги националът Павел Маринов, който предизвика президента Георги Глушков и т.н.

Според "Фейсбук" от 1 юни до 17 август над 28 милиона души са коментирали инициативата, разпространила се почти във всички страни в света, поствани са били 2,4 милиона видеа. По данни на Twitter над 4,2 милиона туита са били посветени на предизвикателството в периода между 29 юли и 18 август. До този ден са събрани 22,9 милиона долара. 30 000 са болните от амиотрофичната латерална склероза в САЩ, където всяка година се регистрират 5600 нови случая. Болестта на Шарко разрушава прогресивно нервните клетки, контролиращи двигателните мускули, предизвиквайки слабост и прогресивна парализа.


Източник:БЛИЦ Ето и някои от провалилите се "Ледени кофи"  
Коментари

Още от последните новини