Какви са капаните при офертите за недвижими имоти

Какви са капаните при офертите за недвижими имоти - E-Burgas.com

Харесали сте си ново жилище и сте почти на финалната права на неговото закупуване. И макар да ви се струва, че остава само една малка крачка, то преди да се стигне до нея има няколко важни стъпки. Ако не сте уверени в себе си или нямате опит, съвсем спокойно може да се доверите на професионалист – брокер. Той със сигурност ще ви бъде от голяма полза, особено при сключването на предварителен договор или финалната сделка.

Но независимо дали с такъв посредник, или без, специалистите съветват да имате предвид следното:

Като за начало хубаво е, да не кажем изключително препоръчително, да направите пълна проверка за тежести на имота. Проверете дали той например не е бил ипотекиран при предната му покупка. Проверете и за други тежести, като например неплащани с месеци или дори години сметки за вода, парно и топла вода. Като цяло тази дейност се прави и от нотариуса, и от банката, която ще ви даде кредит. Но една проверка в повече не ви е излишна.

За по-голяма сигурност застраховайте се и с намирането на добър нотариус, който също да проучи внимателно и в детайли имота за наличие на тежести. Макар и рядко, се случва продавачът да се опитва да крие някои факти от вас и да иска да се отърве от имота много бързо, като причината за това може да не е просто фактът, че има спешна нужда от пари.

Хубаво е и да сключите предварителен договор. Той ще даде спокойствие на всички по веригата, че сделката ще стане факт. Разбира се, нормално е при сключването на този договор да платите за услугите на брокера и да дадете капаро на продавача. Колко точно ще му дадете е въпрос на уговорка между вас, но все пак най-често става въпрос за 10% от цялата сума.

Заинтересувайте се преди сделката дали към имота има гараж или паркомясто и дали те са включени в цената, или ще се наложи да плащате допълнително, за да ги имате. Има продавачи, които държат да продадат апартамента си заедно с гаража например, но гаража не е включен в цената и за него ще трябва да платите допълнително. Има и случаи, в които продавачът продава жилището, но желае да запази гаража към него. А това може и да не ви устройва. Затова с риск да станете досадни, няколко пъти уточнете този въпрос с продавача. Защото разликата между питането и непитането може да се окаже няколко хиляди лева.

Подобно е положението и с наличието на мазе, склад или таванско помещение към новия ви дом. Не се отказвайте от подобно помещение, защото то е от изключителна полза, колкото и да си мислите, че няма да трупате "вехтории" в дома си. Все пак в подобна стаичка може да държите велосипедите си през зимата, гумите на колата, зимнината или дори да ги направите на перално помещение, стига да имате достъп до вода. Често обаче склада не е включен в цената на жилището и за нещо също трябва да платите допълнително.

Затова питайте смело и четете много добре какво подписвате както в предварителния договор, така и в окончателния за покупко-продажбата. В крайна сметка целта на продавача е да си вземе колкото може по-бързо парите и затова може да премълчи някои "дребни подробности", за които се опасява, че може да забавят или дори провалят сделката.

А нашият съвет е, особено ако живеете в голям град, да отделите още малко средства и да си купите гараж (или място за паркиране), а заедно с апартамента ви задължително да има склад, мазе или таванско помещение.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини