Как вестниците на Пеевски и Кръстева станаха имоти

Как вестниците на Пеевски и Кръстева  станаха имоти - E-Burgas.com
Пеевски     "Нашите действия доведоха до положителен за страната фискален резултат." Така през седмицата зам. главният прокурор Борислав Сарафов обобщи резултатите от приключилата данъчна проверка около Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и фирмите около тях. Думите на заместника на Сотир Цацаров са и единственото официално становище на прокуратурата до този момент за разпоредената в края на февруари проверка.

За разлика от другия сюжет от сигнала на "Протестна мрежа"  - разследването около Корпоративна търговска банка и банкера Цветан Василев, където държавното обвинение редовно пуска напоителни прессъобщения, за Ирена Кръстева и Делян Пеевски има само тишина.

Въпросите около имуществото на семейството и фирмите около тях, които обаче бяха поставени от активистите през зимата, не само остават, но и към тях се прибавят нови. В първите седмици след началото на разпоредената от Ирена Кръстева проверка нейната фирма "Балканска медийна компания" започва ударно да изкупува имоти в София и провинцията.

Всичко започна от сигнала В края на февруари активисти от неформалната организация "Протестна мрежа" подадоха в прокуратурата сигнал, с който се иска проверка на общоизвестни факти и обстоятелства около бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, синa й Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и новия политик Николай Бареков.

Едно от направленията в сигнала e за проверка за евентуално разминаване между разходите, които Делян Пеевски и Николай Бареков имат, с официално декларираните им доходи. През последните девет години синът на Ирена Кръстева заема публични длъжности и е декларирал доходите си пред Сметната палата, но в същото време той показва висок стандарт на живот, който трудно може да се покрие със силно намалената му предвид перманентното му отсъствие от парламента депутатска заплата. 
По отношение на Николай Бареков "Протестна мрежа" обърна внимание на  прескъпия му политически start up, който нямаше известен източник на финансиране, а в публичните си изказвания бившият телевизионен водещ даваше противоречи обяснения за това откъде идват парите на "България без цензура".

Друг аспект в сигнала засягаше начина,  по който са придобити от Ирена Кръстева изданията на "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, както и факта, че противно на свиването на пазара на печатни медии след 2009 г. приходите на изданията на холдинга растат.

Веднага след подаването на сигнала прокуратурата обяви, че е започнала проверка, като в "хода й ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи".

Подаването на сигнала на "Протестна мрежа" съвпадна с разрива в отношенията между Цветан Василев и Делян Пеевски, което към онзи момент все още не беше известен факт.

През следващите месеци прокуратурата отчиташе работата си по проверката, но единствено и само по сюжета, свързан с КТБ и банкера Цветан Василев, като по отношение на Пеевски, Кръстева и Бареков се казваше, че се "очакват резултатите от данъчните проверки".

В края на юли mediapool, съобщи, че в рамките на данъчните проверки срещу Делян Пеевски, Ирена Кръстева и фирмите й са установени невнесени данъци за 300 хил. лв.

Тогава бившата шефка на тотото излезе с отворено писмо, в което отрече информацията: "Авторът не си е направил труда да се обърне към НАП, откъдето можеше да разбере, че направената ми ревизия не е установила никакви "необясними 300 000 лева", както и че аз нямам задължения към НАП."

Тази седмица зам. главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че търговски дружества, свързани с бившия депутат на ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са платили около 300 хил. лв. данъчни задължения, докато е траела ревизията им, назначена от прокуратурата.

"Всяка една проверка на прокуратурата не приключва с внасяне или невнасяне на данъци, а с образуване или необразуване на досъдебно производство", заяви Борислав Сарафов. "По отношение на Делян Пеевски ревизията на неговите фирми и на неговото семейство приключиха с данъчноревизионни актове и са преизчислени и има платени близо или дори над 300 хил. лв. данъчни задължения, така че най-малкото сигналът и действията на прокуратурата доведоха до плащане на данъци в държавната хазна", допълни още заместника на Сотир Цацаров.

Думите на Сарафов предизвикаха нова реакция на Ирена Кръстева, която обаче не отрече твърдението, че са установени невнесени данъци, а само каза, че не дължи такива, като цитира две удостоверения от НАП – едното с дата 14 май 2014 г., а другото - от 5 юни 2014 г., "издадено след направената ревизия на фирмите и доказва, че всички задължения по преизчислените данъчни основи са платени".

А докато тече проверката…
Няколко седмици след като "Протестна мрежа" подаде сигнала до прокуратурата, фирмата на Ирена Кръстева "Балканска медийна компания" (собственик на "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД  - холдинговото дружество, което издава вестниците на групата) започва ударно да изкупува имоти.

Само за три седмици фирмата на бившата шефка на тотото придобива къщи, апартаменти и офиси за близо 10 млн. лв.

Става дума за къщи и парцели в столичните квартали Горна баня, Бояна и Симеоново, три апартамента на бул. "България", един на бул. "Витоша", бившата почивна станция на полиграфическия комбинат на Витоша (над местността Бай Кръстьо по пътя за Алеко), както и комплекс от къщи в родопското с. Ковачевица.

Една скоба - продавач по всички сделки е фирмата "Алфа медиа груп", чийто собственик е офшорно дружество Nata Holdings, на което от своя страна не е ясен крайният собственик.

До средата на миналата година Nata Holdings беше собственик на фирмата за хазарт "Дилот", чието име нашумя през 2007 покрай шумния корупционен скандал, в който бяха замесени тогавашният шеф на следствието Ангел Александров, министърът на икономиката Румен Овчаров и неговата заместничка Корнелия Нинова и Делян Пеевски. Един от сюжетите тогава беше, че Александров е лобирал пред Държавната комисия по хазарта "Дилот" да получи лиценз, след като е получила два отказа.

В началото на годината разследване на bTV разкри, че Пеевски ползва имоти на "Алфа медиа груп" в родопското с. Ковачевица и на Халкидики в Гърция.
Миналата седмица "Балканска медийна компания" прави нова имотна сделка - отново в с. Ковачевица, където купува къщи за 664 хил. лв., като продавач този път е 27-годишен младеж.

Дали имотните сделки на Ирена Кръстева имат връзка с течащите срещу нея и фирмата й проверки не е ясно. Мълчанието на прокуратурата по отношението на разпоредената от нея проверка на Пеевски, Кръстева и Бареков не помага да стане ясно и за кои фирми на семейството на Пеевски е установен невнесен данък.
В сигнала "Протестна мрежа" прави анализ на финансовите отчети на вестниците, които Ирена Кръстева издава. Въпреки че пазарът на вестници спада значително от 2009 г., "Телеграф" и "Монитор" успяват да генерират близо 20 млн. лв. приходи на година и около 3.5 млн. лв. печалба.

Печалбата се разпределя като дивидент на "Нова българска медийна група холдинг", а оттам в "Балканска медийна група", която очевидно ги обръща в имоти, ударното закупуване на които започва през 2009 г.

Фирмата на Ирена Кръстева купува над 20 имота из цялата страна, като според Имотния регистър стойността на сделките е за 17 млн. лв. Сред имотите има апартаменти и къщи в центъра на София, ресторант в Драгалевци, части от парк-хотел "Берлин" в Бояна, апартаменти в Слънчев бряг и т.н. и т.н.

Продавачи на някои от имотите са фирми на рекламния бос Красимир Гергов (къща на ъгъла на "Оборище" и канала), бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано (ресторант в Драгалевци), както и свързаната с основателите на  "Винпром Пещера" "Галакси пропърти груп" (апартаменти в Слънчев бряг).

Малка част от имотите са купени с ипотечни кредити от Корпоративна търговска банка - става дума за къща на ул. "Асен Златаров" в София, която този март е ипотекирана за 6.4 млн. лв. в Корпоративна търговска банка, и къща на ъгъла на ул. "Оборище" и канала, която през 2012 г. е ипотекирана за 6 млн. лв. пак в КТБ.
Фактът, че търговията с недвижими имоти не е сред предмета на дейност на "Балканска медийна компания" (медийна, издателска и разпространителска дейност, маркетинг и консултантски услуги, търговска дейност, представителство, посредничество и агентство, информационни, програмни и импресарски услуги, както и всички други сделки с интелектуална собственост и всяка незабранена от закона дейност), би било дребнаво заяждане, каквото без съмнение е и всяко самоцелно вглеждане в имотните сделки на частно дружество.

В случая обаче става дума за фирма, която е пряко свързана с Делян Пеевски, чиято роля във властта е по-скоро противоречива. Именно това трябваше да изясни прокуратурата в проверката, за която толкова не обича да говори. 
Коментари

Още от последните новини