Живко Табаков: Нека от днес не говорим за териториални граници в туризма

Живко Табаков: Нека от днес не говорим за териториални граници в туризма - E-Burgas.com

Днес бе подписана декларация, в която общини и браншови организации дадоха волята си за участие в Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”

„Днес положихме основите на Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”- нещо много мащабно, което ще се рекламира не само в България, но и зад граница. За далечните пазари колкото един туристически район е по-голям и по-значим, толкова възможността за неговия успех е по-реална. В туризма винаги се работи в конкурентна среда както между хотелиери и ресторантьори, така и между общините. Една такава организация не бива да ограничава този конкурентен дух, но самите кметове си дават сметка, че за нас би било по-добре да не се конкурираме по между си, а да бъдем единни зад граница. Нека от днес не говорим за териториални граници между общините, а да се чувстваме като едно цяло пред света”.

Това заяви председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков, който преди няколко месеца поде инициативата за създаване на Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие и проведе редица работни срещи с кметове на населени места от областта и браншовите организации.

Днес се проведе Учредително събрание, на което бе подписана декларация. Чрез нея общини и браншови организации дадоха волята си за участие в Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”. В срещата взеха участие 12 представители на общини от област Бургас, както и голяма част от представителите на туристическите сдружения, вписани в Националния туристически регистър, със седалище на територията на област Бургас.

Местна власт и бизнес бяха категорични, че в основата си проектът носи мощна обединителна сила, а световната практика показва, че тези организации успяват да продават много по-успешно туристическия продукт.

„За далечните пазари колкото един туристически район е по-голям и по-значим, толкова възможността за неговия успех е по-голяма. Когато излезем на борси зад граница като едно цяло, всички административни територии ще отпаднат, ще покажем цялото богатство, с което разполагаме. За пореден път ще кажа, че идеята за създаване на такъв туристически район е да се даде възможност на по-малките общини или пък тези, които нямат развит голям туристически продукт, да бъдат по-лесно разпознаваеми на туристическата карта”, допълни  още Табаков.

Той уточни, че важен момент при работата на Организацията е насърчаването на вътрешния туризъм. „ОУТР има и още едно предимство – да подпомогне диалога и работата между Туристическите информационни центрове”.

По време на събранието кметът Димитър Николов изрази готовност Бургас да стане областен център на организацията, като помогне с осигуряването на материалната база и експертен ресурс.

Предстои общинските съвети на всяка една община, съласно ЗМСМА, да вземат решение и да делегират права на кметовете да представляват интересите на населените места в туристическия район.

На последващото Учредително събрание ще бъде приет уставът на Организацията за управление на район „Южно Черноморие”. Тогава ще се реши и кои ще бъдат членовете на управителния и изпълнителния съвет, както и по какъв начин представителите ще участват финансово.

До края на годината учредяването на туристическия район трябва да стане факт, така че да се заявят участия на големите световни борси. Тепърва предстои и избирането на ново маркетингово наименование на туристическия район и неговия слоган.

Коментари

Още от последните новини