Живко Табаков и депутатът от ДБГ Настимир Ананиев организират кръгла маса в Бургас за пътната безопасност

Живко Табаков и депутатът от ДБГ Настимир Ананиев организират кръгла маса в Бургас за пътната безопасност - E-Burgas.com

Общинският съветник от РБ (ДБГ) Живко Табаков заедно с народния представител и председател на парламентарната комисия по Транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев от Рeформаторския блок (ДБГ) ще организират дискусия в морския град за пътната безопасност в отсечката Бургас – Варна. Това е едно от трасетата, които попадат сред седемте най-опасни в цялата страна по данни на МВР.

За участие в кръглата маса ще бъдат поканени областният и зам. областният управител на област Бургас, представители на МВР – Пътна полиция, на ОД на МВР Бургас, на Агенция “Пътна инфраструктура”, представители на община Бургас, общински съветници, неправителствени организации и граждани.

Трябва да се направи подробен анализ или т.нар информационно досие в кои отсечки по пътя Бургас – Варна има най-много концентрация на ПТП-та и съответно защо. Когато се установят причините, ще се търси начин за преодоляването на проблема. Принципно вариантите са няколко – разделяне на пътното платно в рисковия участък, за да не се допуска изпреварване, настъргване на пътната настилка, поставяне на светещи знаци. Ако разделянето на платното не е възможно, се предвижда поставяне на видеонаблюдение и смачкани автомобили, които обикновено имат сериозен психологически ефект върху водачите. В някои ситуации може да се окаже, че има остарели знаци или маркировка, затова организираме и дискусията - тя трябва да ни даде пълната картина, а след това да търсим адекватни решения за безопасността по пътя Бургас – Варна, коментира председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев.

Предвиждаме форумът да се проведе през следващия месец. Колегата Настимир Ананиев вече направи подобна кръгла маса в Благоевград относно намаляването на катастрофите в Кресненското дефиле. Пътната отсечка Бургас – Варна е не по-малко опасна, особено през активния летен сезон, когато се наблюдава засилен трафик на автомобили и голям поток от туристи. Ежедневно десетки хора губят живота си по пътищата на България, високата скорост се превърна в убиец номер едно, допълни общинският съветник от РБ Живко Табаков.

По думите му кръглата маса ще даде възможност да бъдат набелязани основните мерки, които да бъдат взети, за да се намалят пътните инциденти в района.

Тревожната статистика сочи, че само за една година тежките пътни инциденти в страната са се увеличили с повече от 200, а жертвите – с близо 50 души. През последните две години пък броят на шофьорите убийци е достигнал повече от 3000.

Коментари

Още от последните новини