Живко Петров: Бургас, каня ви на премиерата на TEN

Живко Петров: Бургас, каня ви на премиерата на TEN - E-Burgas.com

Със спускането на вечерта на 1 октомври (вторник) Експо център „Флора“, Бургас ще се превърне в сцена на един изключителен концерт – премиера. Обичаният и уважаван пианист, композитор, аранжор, продуцент Живко Петров ще представи своя втори солов албум TEN. Носителят на "Икар" 2016 за съвременна българска музика ще потопи гостите на вечерта в магията на пианото, на изкуството на притихване в музиката, между тоновете. Задължителното за всички ценители на класната музика  събитие ще започне от 19:30 часа. Концертът-премиера се организира от All the jazz project и е част от афиша на третото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест с инициатор Гранд Хотел и СПА Приморец с подкрепата на община Бургас. Билети за концертната премиера на TEN можете да намерите на каса „Часовника“.

Живко Петров е изключително явление на българската музикална сцена. Работи с творци като Лили Иванова, Ялдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, Мария Илиева, Хилда Казасян, Орлин Горанов, Чико Фрийман, Франческо Беарзати, Натали "The Floacist" Стюърт, Натали Коул… За период от 20 години, неговото име стои зад много талантливи изпълнители, които вече са едни от най-популярните артисти в страната - Белослава, Любо Киров, Орлин Павлов, Камелия Тодорова, Мария Илиева и други. Много от концертите, които е продуцирал са станали емблематични за сцената. Основател е на изключително успешния и разпознаваем проект "Живко Петров Трио" - или JP3, заедно с Димитър Семов (барабани) и Веселин Веселинов "Еко" (контрабас). През годините триото има постоянни клубни и фестивални участия по света и у нас, включително изява в лондонската Роял Албърт Хол, където дели сцена със Сара Брайтман, Дзукеро, Омар Фарук Текбилек, Васко Василев и други световни звезди. Повече за себе си, музиката и “TEN”, разказва самият Живко Петров.

Кога разбрахте, че музиката е Вашето поприще?

  - Аз съм 4-то поколение музикант. Когато бях на 3 години и половина, баща ми ми подари пиано от Германия, с лъвски крака и свещници. Влюбих се и така започна всичко.

Вие сте пианист, композитор, аранжор, продуцент. Има ли превес някое амплоа над другите и „помагат“ ли си?

- Много добър въпрос. Много добре сте ги подредили. Колкото до това, дали си помагат, отговорът е “Да”. Те винаги вървят заедно. Когато създаваш музика, трябва да можеш да я изсвириш, да я облечеш и представиш.

Работите с изключителни музиканти. Какво Ви дава общуването с тях?

Научиха ме да продължавам да мечтая. И чрез тях, аз реализирам част от мечтите си.

Продуцент сте и на редица много успешни концерти, превърнали се в емблеми. Трудна ли е организацията на подобно мащабно събитие?

- Трудна е организацията, дори непосилна в днешни дни, но когато го направиш, разбираш, че е имало смисъл и значение. Ние музикантите лекуваме душите на хората. Имаме мисия, която ще следваме до край.

Основател сте на изключително успешния проект "Живко Петров Трио" - или JP3. През годините заедно имате клубни и фестивални участия по света и у нас, включително в лондонската Роял Албърт Хол . Различно ли е усещането да си на сцена от подобна величина?

- Вече, близо 15 години сме заедно като JP3, но заедно свирим още от 90те години. Зад гърба си имаме много концерти и няколко албума, но най-вече създадохме едно приятелство, което ни кара да продължаваме. Догодина ни предстои, нов 4-ти албум с работно заглавие “Change the way”. Що се отнася до сцената, когато застанеш до такива артисти, разбираш, че има смисъл да продължаваш.

„TEN” е вторият Ви самостоятелен албум след „After 4”. Колко време Ви отне той и какво разказва?

- Създадох TEN за една година. Това са десет мои, лични истории, които споделям чрез езика на музиката. В TEN разказвам за щастието от живота, лятото, любовта, града.

Подзаглавието е „The silence in between…“ Какво е мястото на тишината в музиката?

- Който може да притихва в музиката, той разбира музиката. Аз търся тишината между тоновете. Това е пътят към съвършенството в музиката.

Премиерата на „TEN” беше на 30 август на Аполония, а после следва турне в 10 града. Къде и кога ще се състоят концертните премиери?

- Ще представя TEN в Бургас на първи октомври в Експо център “Флора”, като част от Порт Прим Арт Фест 2019, на следващият ден – 2-ри октомври ще бъда във Варна в концертното студио на БНР. В София, концертът - премиера е на 18-и декември. Следващите градове и дати предстои да обявя.

Концертната премиера на „TEN” в Бургас ще бъде част от Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Защо избрахте да бъдете част от формата?

- Предложението концерта да е част от програмата на Порт Прим Арт Фест беше на Маруся Русева. Щастлив съм. Благодаря на организатора на фестивала Гранд Хотел и СПА Приморец за поканата.

Събитието се организира съвместно с All the jazz project – Маруся Русева и Маргарита Димова-Манева. Защо решихте да им се доверите?

- С Маруся и Маргарита сме работили през годините и те са доказали своя професионализъм и отношение към изкуството.

Бихте ли споделили по какви текущи проекти работите?

- Освен представянето на TEN, работя върху четвъртия албум на JP3, продължаваме с турнетата на Хилда Казасян – „Да послушаме кино“ и „С музиката на Вили“. Работя и върху първия си концерт за пиано и оркестър.

Бургас, очаквам ви на премиерата на TEN на 1 октомври от 19:30 часа в Експозиционен център “Флора”, където ще ви разкажа за щастието от живота, лятото, любовта, градските светлини, тишината и смирението.

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини