Известен биолог зове за табели с преминаващи влечуги на пътя между Созопол и Аркутино

Шофьорите инстинктивно намалят скоростта при табелите с преминаващи патици на БДЗП край Атанасовското езеро, имат ефект, смята Марко Иванов

Вероятно много от вас са ставали свидетели на множество прегазени змии и други влечуги на пътя между Созопол и Приморско, особено през пролетта. Това се дължи на факта, че именно участъкът между Созопол и Аркутино попада в сезонната миграция на редки видове влечуги, които са принудени да прекосяват ежедневно шосето, където прехвърчат автомобили.

За да бъдат защитени и предпазени животните биологът и херпетолог Марко Иванов, който добре познаваме от ЗмиярникЪ в Морската градина в Бургас зове институциите да поставят обозначителни табели за наличната миграция на влечуги, за да може съвестните шофьори да са запознати и да бъдат нащрек.

„В много държави има знаци и табели обозначаващи наличието на змии. Дори наскоро в Испания видях табела, която сигнализира опасността пътят ви да бъде пресечен от отровна змия. У нас тези неща липсват, а са наложителни“, споделя Марко Иванов.

Според него проблемът с прегазените влечуги може да бъде решен. Той дава за пример табелите на Българското дружество за защита на птиците около Атанасовското езеро, които информират шофьорите за възможното преминаване на патици с малки патета.  

„При влечугите обаче проблемът е много по-сериозен, защото техните тела са конфигурирани така, че да се движат по тревата и гората, където се движат наистина адекватно“, казва още биологът. На асфалта им е много трудно да се движат, особено безкраките ни гущери като слепок и змиегущер. Те буквално буксуват на асфалта“, казва още биологът.

Той лично е забелязал как шофьорите инстинктивно намалят скоростта, когато минават покрай табелите на Атанасовското езеро и според него този подход би имал положителен ефект и на пътя между Созопол и Аркутино.

Сподели новината:

Коментари