Източна Германия е новата … Западна Германия

Източна Германия е новата … Западна Германия - E-Burgas.com

25th anniversary of East Germans fleeing into West German embassy

Едно ново научно изследване доказва, че бившите социалистически германски провинции повтарят икономическия успех на западните от 70-те и 80-те години. Ще успеят ли обаче да ги настигнат изцяло?

Източните провинции на Германия повтарят през последните 25 години от падането на Берлинската стена икономическия успех на западните от 70-те и 80-те години на миналия век. До това заключение достигат анализаторите на германската държавна банка KfW след анализ на ръста на реалния брутен вътрешен продукт на двете бивши отделни републики.

„Оказва се, че и на Запад и на Изток е бил постигнат един и същ икономически резултат за период от 25 години", казва главният икономист на банката Йорг Цойнер.

Неговите колеги икономисти от банката измерили развитието на реалния БВП на глава от населението. Като изходна година за западната част била взета 1959, а за източната - 1991. Така се оказало, че по цени от 2013 година и от двете страни на стената се падат по близо 12 000 евро БВП на глава от населението, а 25 години по-късно - по 24 000 евро.

„Гигантските реформи във фалиралата планова икономика на ГДР и въвеждането на конкурента социална пазарна икономика са впечатляващ пример за успех", разказва въодошевено Цойгер. Тук трябва да бъдат споменати и близо 1600 милиарда евро, които през последния четвърт век бяха инвестирани в източните провинции под формата на частни и държавни капитали.

Разбира се, икономистите от KfW отбелязват и все още сериозните разлики в стандарта между Изтока и Запада, където източните провинции достигат едва 84 процента от доходите на западните. Въпреки това резултатите от изследването показват достатъчно поводи за оптимизъм.

Коментари

Още от последните новини