Изследователски кораб акостира в Бургас, ще търси антики на дъното на Черно море

Изследователски кораб акостира в Бургас, ще търси антики на дъното на Черно море - E-Burgas.com

Научноизследователският кораб RV „Havila Subsea“ пристана в „Пристанище Бургас“ ЕАД отново във връзка с извършване на океанографска експедиция за реализацията на археологически проект Black Sea M.A.P. (Maritime Archaeology Project).

Той бе швартован тази сутрин на 2 корабно място пред Морска гара Бургас.

Доброто сътрудничество на порта с изследователския екип по проекта Black Sea M.A.P. продължава и тази година, като в рамките на 1 месец ще бъде изследвано за археологически останки морското дъно на Черно море. Проектът е основан от Центъра за Морска Археология на Университета в Саутхямтън, Англия в сътрудничество на Центъра за подводна археология, България.

Утре се очаква корабът да се завърне в Пристанище Бургас и да престои няколко дена, като през първия ден ще бъде отворен за посетители.

Тази година екипажът на изследователския кораб ще може да се възползват от най-новото високотехнологично въведение в Зоната за обществен достъп на порта – високоскоростен безжичен интернет. Wi-Fi мрежата е безплатна и достъпна за всички жители и гости на Бургас от средата на август, избрали Морската гара за разходка.
Археологическите открития по проекта Black Sea M.A.P могат да бъдат първата стъпка и нова ниша за развитието на круизния бизнес, за дестинация Бургас, както и региона на Черно море.

Коментари

Още от последните новини