Изсякоха над 1,3 млн. кубика дървесина, поразена от болести и бури

Изсякоха над 1,3 млн. кубика дървесина, поразена от болести и бури - E-Burgas.com

От началото на годината до края на септември в държавните горски предприятия са изсекли над 1,325 млн. кубика повредена дървесина от болести и други природни бедствия. Това съобщи в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарен контрол земеделският министър Румен Порожанов.

Добиването на част от тази дървесина е станало без провеждане на открита процедура или договаряне и след предписание на съответната лесозащитна станция и регионална дирекция по горите. Така от шестте държавни горски предприятия през 2018 г. са сключени общо 1507 договора за спешен добив на 555 хил. куб. м повредена дървесина по условията на чл. 27 от Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии, което представлява 15% от общите количества от 3,7 млн. кубика добита дървесина.

По думите му от общо 770 хил. куб. м в изсечена дървесина в Югоизточното държавно предприятие, 250 хил. кубика е била повредена. В Южното-централно предприятие количествата са съответно - 915 хил. куб. м и 400 хил. куб. м, в Югозападното - 900 хил. куб. м, в това число - 500 хил. куб. м повредена, в Северозападното държавно предприятие - 330 хил. куб. м, от които повредена - 45 хил. куб. м. В Северното-централно държавно предприятие с център в Габрово за първите 9 месеца са били добити всичко 370 хил. куб. м, от тях 50 хил. куб. м поразена дървесина. Най-малко повредена дървесина - само 30 хил. куб. м от общо 445 хил. куб. м са били добити в Североизточно предприятие.

Относно осигуряването на дървата за огрев на населението Румен Порожанов поясни, че общото определено количество за добив „на корен“ и добита дървесина „на склад“ е общо 1,3 млн. кубика, което е с 28 хил. куб. м повече от отчетеното за 2017 г. „По данни към края на септември 2018 г. териториалните поделения на държавните горски предприятия са предоставили директно на населението общо 700 хил. куб. м, което е 54% от предвиденото количество за годината. Домакинствата вече са купили над 100 хил. куб. м дърва за огрев. Реализираните количества са с 4% по-малко от миналата година, като причината е забавяне от страна на правоимащите, сами организиращи добива да дърва“, добави той.

Според министъра при продажните цени на дървата за огрев спрямо миналата година в отделните ловни и горски стопанства се наблюдава поскъпване от 3 до 5 лв. на кубик. „Увеличението се дължи на нарасналите разходи на добив, породено от липсата на работна ръка и увеличеното търсене на дървесина. Ценоразписите се утвърждават от директорите на държавните предприятия, а за дървесината от общинските гори от съответния общински съвет“, припомни той и обясни, че за това е логично цените да не са еднакви в различните райони на страната. По този повод народният представител Дора Янкова предложи, поне за добиваната от населението дървесина „на корен“ от държавните предприятия цената да е еднаква.

Порожанов уточни още, че от началото на годината 2 млн. куб. м дърва за огрев са продадени на населението от търговци, закупили ги на търгове от горските и ловните стопанства. „Фирмите ги продават на населението на пазарни цени, с включени в тях разходи за обработка, транспорт и определена печалба“ ,поясни той и добави, че е разпоредил на шефовете на горските предприятия до средата на ноември да направят поне по 3 срещи с всички кметове на населените места в техните райони, за да няма риск от дефицит на дърва за огрев за населението.

Коментари

Още от последните новини