Изграждат плаващ вълнолом на рибарското пристанище в Сарафово 

Изграждат плаващ вълнолом на рибарското пристанище в Сарафово  - E-Burgas.com

Условията за експлоатация на рибарското пристанище в Сарафово ще бъдат подобрени с построяването на плаващ вълнолом, който ще спира вълнението в залива. Община Бургас вече е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител, като прогнозната и стйност е 300 хил. лв. с включено ДДС.

Плаващият вълнолом ще бъде с дължина 60 метра с бетонови котви и закотвящи вериги.

Идеята е коефициентът на затихване на височината на вълната зад вълнолома да е такъв, че броя благоприятните дни в акваторията зад плаващия вълнолом да е не по-малко от 98% в годината. Очаква се бъдат подобрени и някои от характеристиките на пристанището като брой и допустимо газене на лодкостоянките. За нормални в рибарското пристанище се приемат следните условия - видимост над 500 м., вятър под 4 м/с и вълни със значима височина под 0.3 м

Рибарското пристанище „Сарафово“ е изградено от общината по проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Сарафово” След въвеждане в експлоатация, по данни на оператора, в акваторията на пристанището се наблюдават вълни с увеличена значима височина (над 0.3 м) нарушаващи нормалното функциониране на пристанището. Най-голямо увеличение се наблюдава при вълнение от изток и югоизток при значима височина на вълните в дълбоковедието над 2 м. 

Срокът за изпълнение е 150 дни, след като бъде избран изпълнител на поръчката. 

 

Коментари

Още от последните новини