Избраха терен за новото гробище в "Меден рудник"

Избраха терен за новото гробище в

Общински съвет - Бургас трябва да одобри новия ПУП за гробищния парк и обслужващи улици за осигуряване на транспортен достъп

Община Бургас е избрала място за новото гробище в комплекс "Меден рудник". Това става ясно от докладна записка на зам. кмета инж. Чанка Коралска в Общинси съвет - Бургас.

Гробищният парк ще се намира в землището, разположено югозападно от комплекса, на 1600 - 1800 метра от блоковете. Той ще се намира и в непосредствена близост, северно от второкласен път ІІ-79 Бургас – Средец - Елхово.

В момента имотите на тази територия са предвидени за за складово-производствени дейности,а терените западно от проектните имоти са включени в устройствена зона за земеделска територия.  За осигуряване на възможност за усвояване на терените за гробищен парк е назначена комисия, която да направи предварителен оглед на поземлени имоти в землището. Комисията е избрала и изготвила протокол, че въпросната земя отговаря на изискванията. 

В новият УПИ, отреден за гробищен парк, чрез предвиждане на обслужваща алейна мрежа се обособяват осем гробищни квартала, с предвидени общо 5 018 места за загробване и буферно озеленяване. Към гробището ще бъдат изградени и обслужващи улици за осигуряване на транспортен достъп от главния път до него. 

Идеята за ново гробище в Бургас дойде още преди 2-3 години, когато стана ясно, че настоящето гробище в комплекс "Изгрев" е с изчерпващ се капацитет. По данни на общината в него се правят по над 2000 погребения годишно и скоро теренът ще бъде изцяло зает. В гробищния парк се погребват дори покойниците от „Крайморие“ и „Горно Езерово“, въпреки че това създава неудобства за близките, които трябва да пътуват дълго, за да посетят гробните места на починалите. 

Докладната записка на инж. Чанка Коралска ще бъде гласувана на редовното заседание на Общински съвет - Бургас в края на месец септември. 

 

Коментари

Още от последните новини