Ивелина Василева в Брюксел: България се бори активно срещу климатичните промени

Ивелина Василева в Брюксел: България се бори активно срещу климатичните промени - E-Burgas.com

България работи активно за справяне с предизвикателствата, породени от климатичните промени. Това каза председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която участва като говорител в Десетата среща на Парламентарното партньорство Азия – Европа в Европейския парламент в Брюксел. България е представена на срещата от народните представители Ивелина Василева и Александър Иванов.

Ивелина Василева посочи, че със съдействието на Световната банка страната ни вече е разработила Национална стратегия за адаптация към изменението на климата до 2030 г. с План за действие, както и анализи за девет ключови сектора – селско стопанство, биологично разнообразие и екосистеми, енергетика, гори, здраве, туризъм, транспорт, градска среда и води.

Макар повечето изследвания на климатичните промени да са съсредоточени в Азия и Африка, където те са по-видими, няма неуязвими или имунизирани нации или части на света. Климатичните промени се случват сега и последиците от тях не са само екологични, а вече са елемент от националната и международна сигурност, каза Ивелина Василева.

Според доклад на Световната банка има опасност до 2050 г. само от три региона в Африка, Южна Азия и Латинска Америка над 143 млн. човека да бъдат принудени да напуснат домовете си и да търсят по-малко уязвими места за живеене. Тревожните данни поставят за незабавно решаване важни въпроси, свързани с превенция, защита от бедствия и готовност за посрещане на предизвикателствата, посочи председателят на КОСВ.

Тя отбеляза, че климатичните промени причиняват бедствия, които карат хората да напускат домовете си. Това предизвиква икономически и социални проблеми и води, както до вътрешни миграционни процеси, така и до миграционни потоци от една държава към друга, с което понятието „климатичен мигрант“ става все по-актуално. Въпросът има и морален аспект, тъй като страни, които емитират ниски нива на парникови газове като Чад и Бангладеш, са едни от най-уязвимите от климатичните промени, отбеляза Ивелина Василева.

По думите й с усилията на всички, с целенасочени действия за определяне на рисковете за най-уязвимите региони и за намаляване на емисиите на парникови газове, както и с добре планирани инвестиции, броят на „климатичните мигранти“ може да се намали с десетки милиони през следващите години.

Участниците в Десетата среща на Парламентарното партньорство Азия - Европа постигнаха съгласие по обща декларация. Тя ще бъде връчена по време на 12-та среща на върха Азия-Европа, която ще се състои в Брюксел на 18-19 октомври 2018 г.

Коментари

Още от последните новини