Искат постоянен арест за Иван и Желязко, пренесли 50 кг хероин през турската граница

Искат постоянен арест за Иван и Желязко, пренесли 50 кг хероин през турската граница - E-Burgas.com
Архив nakratko.bg

Окръжна прокуратура –Бургас внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Йордан Йорданов и Желязко Шиников от Камено, обвинени в контрабанда на близо 50 кг. хероин пренесени от Турция в България.

Двамата са обвинени за това, че  като съизвършители, преди 3 дни в землището на село Белеврен, пренесли през границата на страната от Турция хероин с лекия си автомобил. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, заявиха от прокуратурата.

Подробности  по случая  разкиха Йовита Григорова - зам.апелативен прокурор и говорител на Апелативна прокуратура –Бургас и Главният секретар на МВР – Главен комисар Георги Костов, които се срещнаха с медии.

Прокурор Григорова съобщи, че наркотикът е бил разпределен в 96 пакета, които били поместени в три раници. Тя добави,  че общото тегло на хероина е точно 49.950кг. 

За това престъпление е предвидено накзание „лишаване от свобда“ за срок от 15г. до 20г., глоба в размер от 200 000лв. до 300 000лв., конфискация на наркотичното вещество, както и на лекия автомобил, с който то е превозвано.

Григорова каза още, че хероинът е с изключително висока чистота, а стойността му е над 2 милиона лв. Тя не пропусна да благодари за отличната координация демострирана между Прокуратура и служителите от Гранична полиция.

Чудесното сътрудничество бе отбелязано и от гл. комисар Костов. Той похвали колегите си от Гранична полиция, като припомни, че преди няколко месеца в същия район отново  е открита раница с хероин.  Според Костов тези случаи показват, че България се намира под засилен натиск от страна на трафиканти на наркотици.

Костов разкри, че Шиников и Йорданов са получили наркотиците на място, на което няма граничен пункт нито от българска, нито от турска страна.  Намиращото се на мястото оградно съоръжение не е повредено. След като наркотикът е бил качен в лек автомобил „Лада Нива“ от двамата мъже, последните са потеглели с него, като са били пресрещнати от служители на Гранична полиция. Единият от задържаните е оказал съпротива на полицаите, а другият е побягнал, но е установен по-късно.

На брифинга присъстваха и Христина Дамянова – наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура –Бургас, Светлан Кичиков - Директор на Главна на Дирекция „Гранична полиция“ София и Радослав Сотиров - Директор на Регионална Дирекция „Гранична полиция“ Елхово. 

Коментари

Още от последните новини