Иранец превозвал рекордния хероин, ползвал контрабандни цигари за примамка (Снимки)

Иранец превозвал рекордния хероин, ползвал контрабандни цигари за примамка (Снимки) - E-Burgas.com
Снимки Алекс Петров

18 млн.лева струва наркотикът, скрит в 22 тона консерви доматено пюре, стойността му може да надхърли над 20 млн. лева

Ирански гражданин е шофьорът на камиона, който късно снощи се е опитал да пренесе около 200 кг хероин през българо-турската граница. Това заяви на специален брифинг в Лесово днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, като допълни, че стойността на превозвания хероин е 18 млн. лева.

Иранецът е пренасял наркотика, скрит в общо 22 тона консерви доматено пюре, като е управлявал камиона с влекач и ремакрке към Холандия, поне според официалните документи.

Това е най-големият удар на българските митничари за последните 5 години, заяви още Арнаудова, като любопитното е, че стойността му може да прехвърли далеч 20 млн. лева, тъй като активното вещество на хероина е 58%, но не е изключено чистотата му да нарасне още.

В схемата са били включени и контрабандни цигари, на стойност 3000 лв., които имали за цел евентуално да заблудят митничарите и те да бъдат разкрити, а хероинът да остане скрит и да достигне крайната си цел. Цигарите били скрити в сандъците с инструменти, встрани от кашоните с пюрета.

Иранецът, който пътувал сам, е задържан за срок от 72 часа, като предстои в съда да бъде внесено искане за мярка „Задържане под стража“.

Зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова сподели, че е сформиран екип от прокурори, които под надзора на Апелативна прокуратура-Бургас, ще помагат на колегите си от Окръжна прокуратура – Ямбол, тъй като разлседването е много тежко.

Галерия
Коментари