Инж. Венелин Радков: Болестотворна гъба унищожава иглолистните гори

Инж. Венелин Радков: Болестотворна гъба унищожава иглолистните гори - E-Burgas.com
Инж. Венелин Радков Снимка Татяна Байкушева

Проблемът става все по-сериозен и разрешаването му не търпи отлагане

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

Инж. Венелин Радков е роден 1962 г. в гр. Лясковец, Великотърновска област. Завършил ЛТУ през 1987 г. 11 години е работил в „Агролеспроект“, а после 15 години в Държавно горско стопанство - Кости. През есента на 2014 г. спечелва конкурс за директор при Регионална дирекция на горите в Бургас. От тогава до сега, той ръководи ведомството.

- Инж. Радков, съвсем скоро имаше неприятен случай с автомобил на горски служители, който беше обект на посегателство. Кажете ни малко повече за това. Защо според Вас се е стигнало до нещо подобно?

- Ще започна с малко предистория. От известно време наши служители са се съсредоточили върху определени случаи на отявлено бракониерство. Но такива, в които ние виждаме само следите от бракониерите. Насочихме усилията си към разплитане именно на такива случаи. Намирали сме например в гората убита дива свиня, разфасован елен, от който бяха останали само рогата и копитата, а месото му бе отнесено. Покрай тези случаи и във връзка с други подобни, успяхме да разкрием бракониер от село Индже войвода. Той беше убил заек. След като нарушителят беше разкрит, автомобилът му беше конфискуван и той беше лишен от право на лов за три години. Отделно му бяха наложени глоба и обезщетение. В съответствие със Закона за лова и опазване на дивеча, всички средства, послужили за извършване на престъплението се конфискуват в полза на държавата. Същите се предават в бази за съхранение на държавните горски и ловни стопанства. В Бургаска област има обособени шест такива бази.

Така че поради активните действия на горските служители, бракониерите започнаха да търсят начин да си отмъщават. Искам да поясня, че акциите, които провеждаме, се правят съвместно със служители на държавните горски и ловни стопанства. В случая, който коментираме, автомобилът беше залят с масло, а гайките на всичките му колела бяха отвинтени. Следващото действие на извършителите на това деяние най-вероятно щеше да е да драснат клечката и да подпалят колата. Но явно в този момент нашите момчета са се прибирали. Било е тъмно, в един- два часа през нощта. Считам, че това, което е станало е истински опит за убийство. Защото ако колата беше потеглила, можеше да стане катастрофа. Аз така го тълкувам. Искали са да навредят на служителите, това е безспорно.

- Имало ли е и други подобни случаи на скоро?

- Да, преди няколко месеца нарязаха и четирите гуми на личния автомобил на наш служител.

- А какво се случва с конфискуваните от бракониери автомобили, след като бъдат предадени в базите за съхранение?

- За съжаление има един недостатък на Закона. Защото не е предвидена дейност по продажбата на търг да речем след конфискацията. В момента имаме поне пет такива високопроходими превозни средства, които стоят в базите, със спаднали гуми, с изтощени акумулатори. Но нямаме право да ги продаваме. И това е една недомислица в Закона, приет през 2001 година. Закон, който трябваше да се промени, като имаше предвидени промени от предишното Народно събрание. Но тези промени така и не се случиха.

- Има ли незаконен дърводобив в Бургаска област?

- Незаконен дърводобив винаги е имало, има и ще продължава да има. Радостното е, че с всяка изминала година той приема все по-малки размери. Не е възможно да поставим човек до всеки един секач. Под незаконен дърводобив се разбира всяко отсечено дърво, което не е било предварително маркирано за сеч. Незаконно е и да натовариш например десет кубика дървесина, а да пишеш на превозния билет, че са шест. Като незаконно действие бихме определили и неправилното измерване на фигурите от дървесината. Защото стандартното положение е дървата да са дълги един метър и фигурата да е с височина един метър. Разрешава се толеранс от пет сантиметра. Но често пъти се виждат фигури с височина метър и двадесет, и дърва с дължина един и двадесет. Така че, да речем едни уж десет кубика, стават дванадесет и повече. Като се мултиплицира резултата, ето че разликата в количествата не е малка. За това най-чистото отчитане на дървесината е когато се претегли на кантар, в тонове и килограми.

Ние непрекъснато контролираме тези дейности, както по определен график, така и внезапно, на случаен принцип. За да бъдат избегнати нарушенията. Понякога и по двадесет и четири часа наши служители остават по обектите и ги наблюдават. Определено засилихме контрола над пристигащите камиони с дървесина към „Кроношпан-България” и на пристанището. И резултатите са налице. Но все пак това са явни места, на които така или иначе трудно някой ще рискува да отиде без товарния му автомобил да има GPS-проследяване, без да му е маркирана дървесината или без да има превозен билет.

- Какво показва статистиката по отношение на пожарите?

- От началото на годината до сега са регистрирани пет пожара върху огромната територия на областта. От цялата площ на Бургаска област, 44 процента са горски територии. Трябва да кажа, че този резултат се дължи на добрата превенция на държавните горски структури. Всички държавни горски и ловни стопанства си изпълниха на сто процента заложените противопожарни мероприятия. В началото на всяка година те подготвят противопожарни планове за цялата година. През месец юни направихме проверка и констатирахме, че всичко е изпълнено. Отделени са немалки суми за минерализовани ивици, за изграждане на лесокултурни прегради и бариери, за оборудване на противопожарни депа и още куп неща. Това е причина броят на пожарите да е толкова малък. Целогодишната превенция е част от нашата работа. Още в началото на годината правим съвместна комисия с Регионалната дирекция по Противопожарна безопасност и защита на населението. Проверяваме всичко както на книга, така и на терен. Но тук е мястото да кажа, че точно обратното на това, което става в държавните структури, се случва в общинските горски територии. В седем общини на Бургаска област не се отделят средства за противопожарни мероприятия в горите. Там пак има противопожарни планове. Но когато през юни месец извършихме проверки, се оказа, че в седем общини нищо не е извършено, не е усвоена и една стотинка за противодействие на пожарите.

- Какво точно не е извършено?

- Около всички иглолистни култури, които са леснозапалими, е нужно да има така наречените минерализовани ивици, широки пет метра, които се изорават, така че да се покаже чиста почва, без да има тревна покривка. Ако стане пожар и той стигне до тази ивица, той не може да се прехвърли през нея. Не са дооборудвани депата, не са ги снабдили с необходимите гръбни пръскачки, гребла и друг инвентар за гасене на пожар. Ние сме издали предписания. Същите трябва да бъдат изпълнени до края на този месец. Ако това не се случи, ще бъдат предприети допълнителни мерки - актове, санкции, глоби.

- Какви са най-чето причините за възникване на пожари?

- Най-често пожари стават при запалване на пасища и стърнища. И разбира се поради небрежност и безотговорно отношение, особено в дни със силен вятър.

- Продължава ли в гората да има замърсявания от преминаващи бежанци - проблем, който беше много сериозен и за който горските служители алармираха многократно?

- Замърсяването драстично намаля. През последните седмици бяхме в района на Кости, Малко Търново и Звездец. Коментирахме с колегите, че бежанци почти няма, съответно няма и замърсяване. Очевидно това, което се изгради вече дава резултат. Няма я тази картина, която беше през 2015-2016 година.

- Какво е състоянието на горските пътища?

- Горските пътища са в много добро състояние. Говоря за пътища, които са на земна основа. През последните месеци проверявахме горските структури из цялата Бургаска област. Нямаше място, откъдето да не можем да преминем. Нямаше коловози, колегите поддържат пътищата. В договорите им с дърводобивните фирми са заложени и клаузи за ремонт на пътища. Така че ако някой път се повреди по някаква причина, веднага след извоза на дървесината те имат грижата да минат с булдозер и да го изгладят.

- Боледуват ли горите през тази година?

- Това е сериозен проблем, особено за иглолистните насаждения. В Бургаска област нямаме естествени иглолистни гори. Всичко е изкуствено създадено и е извън естествения ареал на тези видове. Тук те не се чувстват добре. В районите на Карнобат, Айтос, Несебър, Средец и Звездец, иглолистните гори в голяма степен са нападнати от гъбата Sphaeropsis sapinea. Дърветата започват да изсъхват отгоре надолу. Първо съхне върха и цялото дърво се отрупва с шишарки. Така то реагира на болестта. За съжаление не е открито подходящо противодействие освен премахване на болното дърво, за да се спре заразата. От началото на годината сме одобрили общо две хиляди хектара площи, които е нужно да се отсекат на голо. Иначе ще продължи разпространението на гъбата. Добре е обществеността да е своевременно информирана и да се знае, че тези големи площи ще бъдат почистени, за да се спре развитието на болестта. Тъй като веднага след нея идват корояди, които атакуват именно такива дървета с отслабена имунна система. Проблемът става все по-сериозен и разрешаването му не търпи отлагане.

- Има ли поражения в горите от големите снеговалежи през миналата зима?

- Не, няма такива поражения. Навсякъде са изведени отгледни лесовъдски намеси, насажденията са устойчиви и укрепнали. Няма такива с нарушена структура.

- До къде стигна работата Ви по метео-проекта, който осъществявате заедно с Ваши колеги от Република Турция?

- Проектът се нарича „Защита на устойчивите екосистеми в Странджа планина в условията на климатични промени” и вече е в ход. Крайната цел на този проект е да бъдат извършени метео-проучвания и да бъде изготвена статистика за това какво се случва в горските територии на Странджа. Да проследим имаме ли промяна във валежната обстановка, има ли промяна в температурния режим, как това се отразява на източния бук, на източния горун, на иглолистните, на странджанската зеленика и на останалите растения. Зелениката например е там, където има висока въздушна влажност. Ако имаме един променен температурен режим и по-ниска влажност, зелениката започва да съхне. Ние на места виждаме такива процеси, но понякога това продължава за кратко. После масивите се възстановяват. Така че сега, след осъществяването на този проект, ще съберем важни данни. С тях ще разполагат всички горски стопанства в района на Странджа и те ще са им от полза. Поставяме началото на едни продължителни изследвания, като тепърва ще се коментират и правят изводи и препоръки за бъдещото стопанисване на горите в Странджа.

- Колко и какви актове са съставени от служителите от началото на годината до сега?

- До сега от служителите Регионалната дирекция по горите, както и от служители на държавните горски и ловни стопанства са съставени 720 акта за установени административни нарушения. По тях са издадени 706 наказателни постановления. Важно е да кажем, че събираемостта е много по-успешна, отколкото през минали години и достига 35 процента към полугодието. За сравнение само до преди няколко години тя не надхвърляше пет процента. Имаме определен напредък. За това помагат служители от НАП, с които сме в добри партньорски взаимодействия. Работим и с частен съдебен изпълнител. Така че идват приходи към Изпълнителна агенция по горите и респективно към държавния бюджет. Най-много актове има съставени за незаконен добив на дървесина, има немалко и за нарушения при транспортиране на дървесина, а също и актове по Закона за лова и опазване на дивеча, по Закона за рибарството и аквакултури и други. Има и доста случаи, когато актове са съставени на физически лица, които не могат да докажат произхода на дървесината, която откриваме в техните дворове. Гражданите трябва да знаят, че когато си купуват дърва, задължително трябва да имат превозен билет и фактура, доказващи произхода на дървата. Ако не могат да направят това, глобата е от 50 до 3000 лева за физически лица и от 300 до 5000 лева за юридически лица, според обема на дървесината. Съставени на физически лица за невъзможност да докажат произход на дървесина са 259 акта.

Тревожен е и фактът, че има случаи на рекет спрямо възрастни хора. Схемата е следната - продават на някоя баба примерно една каруца дърва, един-два кубика на ниска цена - да речем за пет лева. След няколко дни отиват и ѝ докарват още няколко кубика. Предлагат ѝ да ги купи, но вече за 300 лева. И когато тя каже, че това е много висока цена, заплашват я, че ако не ги купи, ще съобщят на горските за предната ѝ покупка, за която тя няма документ. Така че нека хората не се подвеждат. И винаги да изискват от търговците фактури и превозни билети.

- Как преминаха изпитите за ловци, които се проведоха наскоро?

- Изпитите бяха в Несебър, Бургас, Айтос и Средец. Те се организират от съответните ловни сдружения по места. Като председател на изпитната комисия е наш експерт по лова. През тази година са се явили общо 260 кандидати за ловци. 22 процента са били скъсани.

Първо се решава един тест, който не е лек, сложен е. После кандидатите преминават през комисия и им се задават въпроси, свързани с биологията на животните, болести по дивеча, подхранване и още много други теми. Накрая има практически изпит.

- Теорията или стрелбата затрудняват повече кандидатите за ловци?

- Определено теорията им е по-трудна. В стрелбата обикновено са по-добри.

Коментари

Още от последните новини