Инициативата „Заедно срещу ало измамите“ в помощ на възрастните хора от Ахелой

Инициативата „Заедно срещу ало измамите“ в помощ на възрастните хора от Ахелой - E-Burgas.com

Въпреки непрекъснатия информационен поток в средствата за масово осведомяване, се оказва че възрастните хора продължават да попадат в капана на ало измамниците, губейки немалки суми. Добрата новина в община Поморие е, че в дълъг период от време няма осъществени подобни престъпни схеми. А при последния такъв случай, измамникът вече излежава присъда в бургаския затвор.

Тази информация бе потвърдена по време на поредната среща в рамките на инициативата на бургаските депутати от ГЕРБ „Заедно срещу ало измамите“. Този път тя се проведе в Ахелой и бе организирана от народния представител от ГЕРБ Ася Пеева. Заедно с нея в пенсионерския клуб в града присъстваха кметовете на Поморие  и Ахелой - Иван Алексиев и Иван Георгиев, Янчо Илиев -зам.кмет по бюджет и финанси и Илиан Щерев, общински съветник от ГЕРБ.

В дискусията се включиха и представители на органите на реда, които дадоха повече разяснения на възрастните хора какви са най-честите механизми за измама.

„Поредицата от срещи на тема „Телефонните измами и как да ги разпознаем и избегнем” вече обхвана голяма част от област Бургас и с колегите ми отчитаме тази инициатива като изключително полезна. Проблемът с ало измамниците е свързан както с големи общински центрове, така и с малките населени места, а за съжаление най-често в капана попадат хора в напреднала възраст. Те действат в повечето случаи първосигнално и емоционално, не проверяват обажданията за пострадал свой близък и така стават част от измамната схема“, сподели Ася Пеева.

Служители на РПУ Поморие, сред които инспектор от „Криминална полиция“ -Тодор Лалев, Симеон Симеонов – началник на охранителна група към РПУ Поморие, Николай Григоров – началник на полицейски участък-Каблешково и административно заместващ началника на РПУ Поморие, Георги Куцаров, посочиха с множество примери от минал свой професионален опит с какви методи си служат най-често телефонните измамници и как най-адекватно да се действа в подобна ситуация.

Много от присъстващите споделиха, че неколкократно са получавали обаждания от телефонни измамници, на които, за щастие, са реагирали адекватно, но трудно са забравили за причинения стрес.

Членовете на пенсионерския клуб благодариха на Ася Пеева и на народните представители от ГЕРБ-Бургас за провеждащата се кампания. След срещата Прева заедно с кмета Иван Алексиев и представители на общинската администрация инспектираха ремонта на две от улиците в гр. Ахелой, чиято настилка предстои да се положи съвсем скоро.

Коментари

Още от последните новини