Империята на Кирил Домусчиев задлъжня с 275 милиона евро

Империята на Кирил Домусчиев задлъжня с 275 милиона евро - E-Burgas.com
  Кирил Домусчиев   "Биовет" няма да бъде заложено като обезпечение по заеми на компанията майка "Хювефарма". На проведено във вторник общо събрание малките акционери изслушаха аргументите на мениджмънта, според които сделката носи малък риск и финансови ползи в бъдеще, но въпреки това отхвърлиха предложението. Мажоритарният собственик нямаше право да гласува, тъй като е свързано лице.
Близък до него обаче е и малкият акционер "Бул инвест груп 2009", с чиито гласове беше отхвърлено предложението. Това е компанията -  собственик на футболен клуб "Лудогорец", на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които контролират и "Биовет".

На пръв поглед това изглежда странно - малкият акционер в "Биовет" играе срещу големия. По неофициална информация на "Капитал Daily" зад това обаче няма нищо странно, тъй като ръководството е решило да промени параметрите по заема и отново да го внесе за одобрение. Събранието пък е трябвало да се проведе, защото така или иначе е било вече насрочено.
Предоставянето на обезпечения най-вероятно е свързано със заема от 275 млн. евро, който "Хювефарма" тегли, за да изкупи дела от 36.6% на оттеглящия се американски инвеститор The Rohatyn Group (бившият Citi Venture Capital International, CVCI), и така производителят на лекарства да се върне изцяло в ръцете на братята Домусчиеви. От протокола за общото събрание се разбира, че има най-вероятно и втори заем - от 95 млн. евро, с който ще се погасяват задължения на "Биовет" и ще се правят инвестиции в "Хювефарма". Не стана ясно обаче дали този заем част от големия, или е отделен.
Натрупване на дълг За намерението на "Хювефарма" да изтегли големия синдикиран заем стана ясно от присъждането на кредитен рейтинг на фармацевтичната компания от агенция S&P в края на юли. Компанията бе оценена с BB- с положителна перспектива, което представлява подинвестиционно ниво на рейтинг, две стъпки под този на България. На 2 септември рейтинг B1 присъди и Moody's.

Последните данни за заема потвърждават първоначалната информация, че той ще бъде разделен на три транша: един револвиращ на стойност 20 млн. евро, чийто матуритет е 8 август 2019 г.; транш А за 75 млн. евро с матуритет 8 август 2019 г., предоставен при лихва, образувана от Euribor + 350 базисни пункта надбавка, и транш Б за 180 млн. евро, отпуснат при Euribor + 450 пункта, падежиращ на 8 август 2020 г. Заемът се предоставя от банков синдикат, в който участват BNP Paribas, Citigroup Global Markets и KBC Bank. Средствата се отпускат целево за изкупуване на дела на The Rohatyn Group във фармацевтичната компания "Хювефарма", която е специализирана в производството на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. То се извършва в трите български фабрики, намиращи се в Пещера, Разград и Ботевград и една американска в Сейнт Луис, Мисури.

Едновременно с подготовката за заема компанията предприе действия за осигуряване на обезпечения и това се видя от публикуваната в края на юли покана до акционерите на дъщерното "Биовет" за участие в извънредно общо събрание. То се проведе на 2 септември, когато ръководството представи мотивиран доклад за целесъобразността от залагането на търговското дружество като обезпечение по заеми на "Хювефарма" за 95 млн. евро, без да се уточнява дали това е част от целевият синдикиран заем от 275 млн. евро, или става въпрос и за допълнително финансиране от трите банки. В предложението до акционерите на "Биовет" се посочва, че договорът за особен залог трябваше да бъде сключен със Citibank N.A., London Branch, BNP Paribas Fortis, KBC Bank и Citibank като обезпечение по договори за банкови кредити между "Хювефарма" и трите банки.

За какво ще се използва
Предвиден е и едногодишен гратисен период, през който да се изплащат само лихвите по кредита. От документите, придружаващи доклада, е видно, че през май е била изготвена оценка на "Биовет", според която пазарната му стойност е 110.450 млн. лв. В предложението си към акционерите ръководството на дружеството посочва, че с част от средствата по заема ще се погасят кредити на "Биовет" за 55 млн. лв., както и ще се рефинансират заеми на "Хювефарма" за 22 млн. евро. С останалите средства "Хювефарма" планира да придобие активи и технологии, които ще й дадат достъп до нови пазари, а това ще рефлектира върху увеличаване на поръчките за производство на "Биовет". В резултат на това се очаква компанията да постигне 5% ръст на приходите и 11% увеличение на печалбата през 2015 г.

Посочва се също, че рискът от предоставянето на залога е малък, тъй като компанията майка е отчела стабилни резултати през 2013 г. Приходите от продажби възлизат на 304 млн. лв., което е с 21% повече спрямо 2012 г., а нетната печалба възлиза на 65.247 млн. лв., което е с 30% повече спрямо предходната година. Съотношението собствен и привлечен капитал към 31 декември е 75:25 с коефициент на задлъжнялост 0.34% (дълг към собствен капитал) и 0.25% (дълг към активи) според предоставените документи. Капитал
Коментари

Още от последните новини