Има ли нужда туризмът от висшисти? Кмет и министър са на различно мнение

Има ли нужда туризмът от висшисти? Кмет и министър са на различно мнение  - E-Burgas.com

Димитър Николов: МОН ни резна главата с решението за по-малко студенти в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Може ли проблемът с липсата на кадри в областта на туризма да бъде решен със създаването на повече висшисти или професионалното обучение в гимназиите е достатъчно. В този задочен спор влязоха кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на днешната  кръгла маса на тема „Образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма“.

Още в началото на дебатите Димитър Николов нападна проф. Денков с думите, че МОН е "отрязало главата" на туризма в Бургас с решението си за по-малко студенти в университет „Проф. д-р Асен Златаров". Според него униерсиетът така ще произвежда по-малко професионалисти, което още повече ще задълбочи липсата на кадри в сектора. Според Николов кадрите на бургаския университет са едни от най-подготвените в България и това било потвърдено от туристическия бранш. 

Проф. Николай Денков обаче има друго виждане по въпроса. Според него проблемът с лиспата на кадри може да бъде решен със засилване на професионалното обучение в гимназиите. Той цитира данни, според които до  2020 г. едва 2% от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм. 

Освен това по данни от Националния осигурителен институт и рейтинговата система приложението на придобитото висше образование в сферата на туризма е най-слабо в сравнение с всички други професионални направления. Само 19.7% от абсолвентите с такива дипломи работят по специалността си при средно 47% за всички направления.

Според проф. Денков няма смисъл туризмът да губи за 4 години потенциалните си кадри, след като може да ги наеме веднага след завършване на гимназията. 

„Тези данни показват, че в туризма има излишък на специалисти с висше образование. В същото време браншът се нуждае от кадри със средно образование. Затова усилията на МОН са насочени към развиване на професионалните гимназии по туризъм и към балансиране на студентите в професионално направление „Туризъм“, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. В Бургас той участва в кръгла маса за образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма заедно с министъра на туризма доц. Стела Балтова, представители на висши училища и на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.

Коментари

Още от последните новини