Илиян Янчев: Каракачанов да си заселва бежанците там, откъдето е той – откъм Македония

Илиян Янчев: Каракачанов да си заселва бежанците там, откъдето е той – откъм Македония - E-Burgas.com

Бюджетът ни е мизерен, през 2017 ще имаме пари да си закърпим някоя друга дупка и нищо повече

Кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, който е един от най-ощетените кметове откъм държавно финансиране за следващата година, сподели че администрацията вече е изправена пред стената и дори е започнала с лишенията на някой от традиционните си културни прояви поради липса на пари. Кметът и съветниците от местния парламент са подготвили докладна, с която да се противопоставят на изграждане на какъвто и да е център на бежанци в региона, след като темата отново е актуална след кризата в Харманли.

Г-н Янчев, очертава се община Малко Търново отново да разполага с оскъдни средства и през новата година, имате ли вече проектобюджет за 2017 и кои са най-важните акценти в него?

Почти сме готови с проектобюджета за новата година, още малко имаме да поизчистиме някои неща и тогава ще имам пълна яснота за него. В момента правим рамката, но общо взето тя е ясна. Средствата са мизерни, това са 3,7 милиона лева, което е изключително скромен бюджет.

Вчера се проведе среща в София между парламентарните групи и сдружението на общините, където са били обсъдени именно финансовите проблеми на малките общини, очаквате ли разбиране от държавата?

Ние нашите проблеми и въпроси сме си ги пратили писмено отдавна, друг е въпросът, че отговор все още нямаме. Дали ще имаме някакво завишение или не, не знам. Ще изчакаме още малко и се надяваме да получим отговор поне.

Иначе капиталовата ни субсидия е 517 хиляди лева. Подчертавам, че това е сума за един град и 12 села. Сума, с която дано успеем да запушим някоя друга дупка, нищо повече не можем да направим. Не можем да си позволим нито една улица, нито една канализация, нито тротоари, никакво благоустройство. Това е общо взето.

Съществува ли опасност при такъв бюджет да се лишите от някое от традиционните културни мероприятия за Малко Търново?

Това ни споходи още тази година. Поради липса на средства не успяхме да организираме международния пленер по живопис, който толкова години го правехме. Сега обаче, точно поради липса на пари не успяхме да го организираме. Така че, когато стане въпрос за пари за културни мероприятия при нас е много тъжно.

Това ли е най-ниският бюджет откакто сте кмет?

Не, общо взето е същия, дори малко е завишен от предходната година. Съвсем малко с около 500 хиляди лева, но това е нищо.

След кризата в Харманли отново е актуална темата за изграждане на център в Звездец, какви са нагласите на местните?

Нашето мнение е ясно – категорично не! Много пъти вече сме го заявявали и сега ще прокараме специална докладна в Общински съвет, в която ще се противопоставим на това да бъдат изграждани каквито и да е бежански центрове, без значение дали са открити или закрити. Ясни са нещата, първо това не са бежанци, а мигранти. Целият регион е заселен с хора на бежанци, потомците ни са бежанци, и това е ранима тема, но в случая това, което вече се вижда, и то не от скоро, е че това не са бежанци. Няма как хората да са склонни на територията на нашата община да се вдигат центрове.

Има ли вероятност да излезете на протест, ако това все пак се превърне в приоритет на управляващите?

Задължително ще се стигне до протести, но изобщо, не трябва да се стига до там, това да е приоритет. Не трябва да се слага каруцата преди коня, трябва да се направи обществено обсъждане, да има широка информираност. Няма смисъл първо да го правим пък после да се съгласува. Дай Боже, това да не се случи, ние натрупахме достатъчно негативи през годините затова, че сме външна граница - то не беше шап, шарка т.н. и в един момент бежанци.

Това, между другото, единствено го чувам от Красимир Каракачанов, който казва че едва ли не това е идеален регион, който да се засели с тях. Но да си ги заселва там, откъде е той, откъм Македония.

Коментари

Още от последните новини