Икономика на терора

Икономика на терора - E-Burgas.com

терористи

Докато богатите държави в Арабския свят строят лъскави мегаполиси, бедните отглеждат фанатични религиозни групи. Най-мощната от тях - "Ислямска държава", разполага със стотици милиони долари. Как обаче успява да ги набави?

Дубай може да те направи богат. Bentley Continental, Audi R8, McLarren MP4 или Aston Martion - общото между всички тези автомобили е, че могат да бъдат спечели на летището в Дубай срещу билет от томбола за 139 долара, от които има едва 2300. Така например германският турист Томас Ведеман в началото на май си тръгна от арабската страна с чисто новото „Бентли". Страната, която преди години представляваше село в пустинята, днес е мечтан свят, направен от стомана, бетон и стъкло.

Два огледални свята

Това обаче е само едната страна на арабския свят. Свят, пълен с богатство и красота. Едно светло място, което привлича все повече туристи.

Арабският свят обаче има и своята тъмна страна. Тя прекрасно личи в многомилионни градове като сирийския Ар-Ракка. Там на колове са набучени главите на осем сирийски войника, а пред тях стоят телата им. Всичко това за показ след победата на терористичната групировка „Ислямска държава" срещу 17 девизия на режима на Асад. Именно този град е един от основните места за тях. Там настроението е минорно. По улиците патрулират двама въоражени джихадисти с един миниван. Те внимават жителите на града да спазват ислямските закони на Шариата. Така например мъжете трябва да внимават, че краката на жените им са напълно прикрити, когато излизат. Контролът е постоянен, а наказанията за нарушаване на законите на Аллах са варварски. Толкова противоречив е животът в двата града Дубай и Ар-Ракка, толкова различна е представата ни за арабския свят. Всички сме чели като деца приказките от „1001 нощ", но днес новините от региона носят разкази за война, насилие и терор. Противоречивият свят на Близкия изток създава идеална финансова и икономическа среда за религиозни фанатици, които със своите тоталитарни режими заплашват не само Запада, но и развитието на самия ислямски свят.

Въпрос на петрол

Борбата между Изтока и Запада, между християнството и исляма, както я описва вече покойният политик Самюел Хънтингтън, е „борба на културите". Към тази борба, която тече вече столетия, през последните години се появи и друга - борба за икономически ресурси. 40 години след последната петролна криза цените на черното злато са от основно значение за развитието на западните икономики. С повече от 160 милиарда тона петролни резерви страните от този регион са световния резервоар на гориво.

Благодарение на тях и петродоларите страни като Саудитска Арабия, Катар и други емирства построиха приказни градове. Но не само - голяма част от парите отидоха за финансова подкрепа на религиозни терористични групи като „Ал Кайда", „Ислямска държава" или „Хамас". Техните създатели и ръководители намират последователи предимно от другите, бедните арабски страни като Египет, Сирия, Либия или Йемен, които се въртят в омагьосания кръг на бедност, липса на перспектива и насилие. И за финансово сравнение - в Египет на глава от населението се падат едва 3300 долара приходи на година, а в Катар - 90 хиляди. В такава атмосфера върлува хаоса, който създава терористични групировки като „Ислямска държава". Тя толкова ударно чрез своето показно насилие се появи в общественото съзнание, че създаде впечатлението, че току-що е била създадена. Но не - тя си има своята кървава предистория. В хаоса на боевете в сирия терористите, голяма част от които наследници на „Ал Кайда", успяха да се организират, като ръководството поеха бивши офицери на Саддам Хюсеин, както и чеченци.

Парите на "държава"-та

Групировката днес впечатлява с мощта си, която до голяма степен идва и благодарение на финансовото обезпечение. Тя отдавна не разчита на дарения, а чрез оръжие налага собствени данъци и такси. Пример: който иска да премине през определен път, плаща 200 долара на автомобил. Към това могат да се прибавят и милионите, които западните режими плащат за освобождаването на техни граждани. Други приходи са от продажбата и контрабандата на антики.

И, ако помните, дори нападение и обир на банки, какъвто беше случая с атаката на клон в северноиракския град Мосул преди известно време. Групировката печели по милион долара дневно, според анализ на консервативния американски мозъчен тръст Rand Corp. Парите отиват не само за оръжие, но и за модерни комуникационни средства за социалните мрежи. Така например се създават приложение за смартфони, както и канали в Twitter. По този начин посланията достигат и до Запада, където броят на джихадистите се оценява на хиляди. Но най-важното финансово перо за джихадистите остава петрола. Според експерти те контролират 60 процента от залежите в Сирия, както и 7 ключови находища в Ирак. По данни на енергийната агенция IEA терористите продават дневно по 80 хиляди барела суров петрол. Сред купувачите са например рафинериите на Башар Асад.

Продажби под борсата

Цените не достигат борсовите, но с приходи от между 25 и 60 долара за барел годишния оборот достига до 700 млн. долара, според експерти. За да могат да пласират стоката, терористите използват мрежа от дребни търговци на черно в Турция и Иран, дори и в иракски Кюрдистан. Заради сложната ситуация и трудно охраняемите граници съседните държави трудно могат да направят нещо. С парите от петрола „Ислямска държава" финансира своята близо 15-хилядна армия. Всички се питат: как може да бъде спрян този процес? Удо Щайнбах, доайенът сред германските изследователи на исляма, отговаря просто на този въпрос - Има по-добри държавни устройства за мюсюлманите от халифата. Тунис показа къде са те".
Коментари

Още от последните новини