И Благоевград иска да забрани бурките

И Благоевград иска да забрани бурките - E-Burgas.com

Забрана на бурките поискаха и в Благоевград. Общинският съветник от ВМРО-БНД Георги Васев внесе в понеделник за обсъждане в общинския съвет създаването на нов раздел "Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности".

„Искам по този начин да се въведе ред и контрол при дейността на религиозните общности. Да се регулират отношенията в тази сфера, за да се гарантира спокойствието на благоевградчани. С въвеждането на регистър на вероизповеданията и на някои ограничения относно агитацията ще се осигури възможност всеки гражданин на Благоевград да изповядва своите религиозни възгледи, без да пречи на останалите членове на обществото", заяви Васев.

Ако съветниците приемат неговото предложение, няма да може да се агитира по улиците и представители на религиозни общности да ходят от врата на врата, за да раздават печатни агитационни материали. Ще се забрани носенето на облекло и аксесоари, които покриват лицето, както и всички видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в страната, предаде Стандарт нюз.

„На практика ще забраним носенето на бурки. Санкциите за физическо лице при първо нарушение са от 100 до 200 лева, а при повторно – от 300 до 500 лева. При първо провинение на юридически лица и еднолични търговци глобата е от 300 до 500, а при второ – от 1000 до 1500 лева. Последната дума ще има общинският съвет", каза още съветникът от ВМРО.

Той уточни, че за прилагането на измененията няма да е необходимо разходването на бюджетни средства. С приемането на неговото предложение ще се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред и ще се осъществи по-сериозен контрол в дейността на регистрираните религиозни общности и вероизповедания. /Actualno.com

Коментари

Още от последните новини