Хвалят България за работата си на границата с Турция

Хвалят България за работата си на границата с Турция  - E-Burgas.com

България е най-добрият пример за защита на границите. В случай на затруднения ЕС предвижда допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление в Гербова зала след срещата си с българския президент Румен Радев, съобщава „Фокус".

Туск благодари на президента Румен Радев за гостоприемството му. „Преговорите днес са концентрирани върху Балканите, миграцията, Шенгенското пространство и Брекзит", каза той. Доналд Туск допълни, че ситуацията по границата с Турция е под контрол.

„Това доказва колко ефективно действат силите на българската граница, а също така и политическото ръководство. За съжаление ние ще трябва да бъдем бдителни много дълго време напред", коментира Туск. Той посочи ,че в Европа са решени да се затворят пътищата а за нелегална миграция. „Също така сме ангажирани с пълното изпълнение на споразумението между ЕС и Турция. ЕС спазва своите задължения. Очакваме от Турция също така да спази своята част от споразумението", допълни Туск. По думите му ефективният контрол по границата в България оказва голям натиск върху бюджета. Той отчете, че България е инвестирала много средства в тази задача. „ЕС и държавите членки помагат с финансова подкрепа и с бързото разгръщане на европейски операции", коментира председателят на Европейския съвет.

Туск коментира, че за него българите извършват отлична работа по границата си с Турция. „Това е доказателство за напредъка, който сте постигнали, за да станете част от Шенгенското пространство. Много неща вече са били извършени, мога да ви уверя в моята подкрепа, но знаете, че всичките държави членки трябва да дадат своето съгласие. Ние наистина положихме големи усилия, за да стигнем до това съгласие", обясни Туск и допълни, че държавите членки оказват подкрепа България да бъде обхваната от високотехнологичните системи по Шенгенското пространство.

По повод Брекзит, Доналд Туск заяви, че българите във Великобритания заслужават пълния ангажимент, че техните интереси ще бъдат защитени. „Нашата цел в това отношение е съвсем ясна, да намалим до минимум цената и щетите на Брекзит за всички европейски граждани, независимо от коя страна идват те", коментира Туск.

Коментари

Още от последните новини