Храмът в "Меден рудник" е почти готов отвън

Храмът в
 

На 90 % е готов външно храмът "Свети Николай Чудотворец" в кв. "Меден рудник". Това съобщи отец Емилиян, от църковното настоятелство на църквата пред радио "Фокус". 

По думите му храмът е завършен на груб строеж. Отвън е саниран и измазан с бяла боя, а куполите са позлатени. Предстои да се поставят допълнителни орнаменти на прозорците и на всички арки, да се изградят сводовите на храма, а колоните на колонада са пред завършване. Предстои също вътрешно измазване на таван, стени и подова настилка. Отец Емилиян каза още, че тази година не достигат средствата.

"Тази година нямаме никакви средства освен тези, отпуснати от дирекцията на вероизповеданията в размер на 10 000 лева, които обаче не са достатъчни. Парите ще се използват за довършване на външната част на храма. Има довършителни дейности по улуците и по покрива. Очакваме средства от правителството, но все още не сме получили такива. Надявам се това да се случи до края на тази година и да помогнат, както до сега са помагали както общината, така и правителството на г-н Борисов, за да може да довършим и вътрешно храма", каза още отец Емилиян.

По думите му, инфраструктурата също трябва да се завърши. По проект е предвидено да се изгради църковен комплекс с площ от 3 дка и 600 кв.м. Самият храм е на площ от 527 кв.м. Под него е предвидено да има концертна и конферентна зала всяка за по 100 души и галерия. Ще има подземен гараж за 20 паркоместа, който е изграден на груб строеж. Комплексът включва три самостоятелни сгради. В първата ще е неделното училище с три класни и една учителска стаи и църковно енорийски дом, които са готови на груб строеж. Във втората сграда ще има библиотека, читалня компютърна зала, канцелария и приемна за свещениците, както и три помещения за отдаване под наем, всяко по 10 кв.м. Третата сграда е за кухня-трапезария за 100 социално слаби хора. Ще има един лекарски и един зъболекарски кабинет за безплатни прегледи. Вече е дарен стоматологичен стол от софийски зъболекар. Безплатните прегледи ще се извършват в четвъртък като ден на Св. Николай. На втория етаж ще има 8-9 спални помещения за поклонници или за деца от страната, изучаващи религия, които ще са на летен лагер.

Източник: Фокус

Коментари

Още от последните новини