Храмът отвори врати, тепърва ще се реставрират стенописите

Храмът отвори врати, тепърва ще се реставрират стенописите - E-Burgas.com

Катедралният храм на Бургас отново отваря врати след основен ремонт. Църквата е укрепена по уникална технология, заимствана от спасяването на архитектурни паметници в Италия, показа репортаж на bTV.

С нови полюлеи от Украйна, излъскани колони и реставриран иконостас, вековната църква изглежда неузнаваема. От пукнатините няма и следа и за срутването преди 6 г. свидетелстват единствено железните подпори.

„Представете си, все едно кръгла бетонова колона с диаметър 110 см, която се набива на дълбочина 12 метра. И това всичко беше извършено както отвън на стените, така и отвътре. Ние прехвърлихме основите на храма от два метра на 12 м дълбочина, където са здраво лежащите земни пластове”, описва инж. Мирослав Жеков.    

„Можем да осигурим достъп до вътрешността на храма, без да се притесняваме, че това може да застрашава здравето и живота на хората", посочва Чанка Коралска, която е зам.-кмет по строителство в община Бургас.

Възстановяването на стенописите на църквата - паметник на културата, обаче тепърва предстои.

„Огромните пукнатини са унищожили част от стенописите. Запазените са били свалени преди ремонта и ще бъдат реставрирани", каза отец Петър Василев.

За новия си живот храмът ще разчита пак на дарители. За това и църковните служби ще вървят паралелно с реставрацията.  

Първата света литургия от пет години насам ще събере миряните на празника на Бургас - Никулден.

Коментари

Още от последните новини