Хора с увреждания излизат на протест заради готвените промени в ТЕЛК

Хора с увреждания излизат на протест заради готвените промени в ТЕЛК - E-Burgas.com

Хора с увреждания от цялата страна излизат на протест утре заради готвената реформа в системата на ТЕЛК. 

Протестът е организиран от 18 национално представени организации за хора с увреждания и е подкрепен от КТ "Подкрепа", предава offnews.bg. 

Според предложените от здравното министерство промени, които са в процес на обществено обсъждане, процентът намалена работоспособност ще се дава само на базата на основното заболяване, без да се вземат предвид съпътстващи го заболявания - те само ще се записват в експертното решение. 

От здравното министерство обясняват, че при настоящия модел, при който процента инвалидност се изчислява по формула и се вземат предвид всички заболявания, хора с леки, неинвалидизиращи, но много на брой заболявания получават по-голям процент намалена работоспособност и попадат в една и съща категория с хора с тежки увреждания.

Промените обаче ще бъдат несправедливи спрямо хора с няколко тежки заболявания, тъй като според новите правила намалената работоспособност ще се оценява само според най-увреждащото заболяване. Така около половината от хората с увреждания при преосвидетелстване вероятно ще получат под 50% инвалидност и ще бъдта лишени от инвалидни пенсии. 

В момента над 80% от хората с инвалидна пенсия са под линията на бедността, обяви Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“, като се позова на проведена онлайн анкета. 

Осъществяването на подобна реформа в настоящия й вид би довело до отнемане на доход от най-онеправданите с цел постигане на изкуствена заетост. Реализираните икономии от подобен ход биха били крайно дикриминиращи в близък план и непродуктивни за цялото общество в средносрочен и дългосрочен аспект, обявиха представители на организаторите на протеста.

Те отбелязаха, че се правят внушения, според които броят на хората с увреждания у нас е нереално висок, но според данните на Евростат в държавите членки на ЕС техният дял е между 15 и 18 % от населението, а за България - между 7 и 8%.

Сред исканията на протеста е прецизното разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната работоспособност. 

Те подчертаха необходимостта от комплексен подход при разработването на промените, с който да се даде ясен отговор на бъдещата политика в областта на правото на получаване на интеграционна добавка и на нейния размер, като предлагат той да е обвързан с минималната заплата или линията на бедността. 

Коментари

Още от последните новини