Ходили сме у комшиите над 3,6 млн. пъти

Ходили сме у комшиите над 3,6 млн. пъти - E-Burgas.com

Над 3,6 млн. пъти сме посетили съседните страни Сърбия, Македония, Румъния, Турция и Гърция през миналата година, сочат годишните данни на Националния статистически институт.

Топдестинациите за българите за 2016 г. са Гърция и Турция, като нашенци са ги посетили повече от 1,2 млн. пъти. На трето място по предпочитания за екскурзии е и Румъния, като е посетена повече от 423 хил. пъти. Малко след нея остава Сърбия, като пътуванията на българите там са били близо 405 хил. А с най-малко посещения от 360 хил. се нарежда Македония.

Пътуванията към съседните ни страни са повече от половината от всички екскурзии на нашенци извън страната за цялата минала година. Общата бройка е близо 5,4 млн., от които 3,6 млн. са именно към петте съседни държави. Най-голямо увеличение от около 28% се отчита при пътуванията към Сърбия и Румъния, като нарастването е спрямо година по-рано. С по-бавни темпове, но все пак значителен е ръстът и към Гърция и Македония, като посещенията на нашенци са са увеличили средно с 15%. Единствената дестинация, по която се отчита намаление от 2%, е Турция.

Общият брой на пътуванията на българите през миналата година нараства с повече от 16% спрямо година по-рано, става ясно още от информацията на статистиката. Увеличението е с 5 на сто повече, отколкото ръстът, който се отчете през 2015 г. спрямо 2014 г. Увеличават се както посещенията към страни - членки на Европейския съюз, така и към всички останали страни. Нарастването на пътуванията към страните от общността е 24%, а при тези извън ЕС е 6,7 на сто. За сравнение през 2015 г. екскурзиите към държавните от съюза са се увеличили с 15,7 процента, а тези извън ЕС с 6,5 на сто.

Извън близките дестинации други често посещавани държави са Австрия, Италия, Испания и Франция. Броя на пътуванията към тях варира от 120 до 180 хил. Германия също е често избирана страна за екскурзии, като през миналата година броят на посещенията от българи там е близо 345 хиляди.

В периода от май до септември всеки месец от страната са излизали по повече от половин милион нашенци, се вижда още от статистиката. Най-много екскурзии е имало през август, а най-малко - през февруари. За сравнение година по-рано през 2015 г. най-предпочитаният месец за пътуване е бил юли, като февруари отново е бил с най-ниския брой. Освен това през миналата година в 5 от месеците се отчитат посещения на българи зад граница, минаващи 500 хил., а през 2015 г. такива цифри са достигнали само юли и август.

А в първия месец на годината всяко второ пътуване извън страната е било за гостуване културно или спортно събитие и обучение. Близо една трета от българите, тръгнали на път през миналия месец, са го направили със служебна цел, а малко над 22% - за почивка и екскурзия. Общо 369,5 хил. нашенци са пътували в чужбина през януари 2017 г., като се отчита ръст от 20,4 на сто спрямо същия месеца година по-рано. Увеличение на пътуванията на годишна база е отчетено към Италия - със 111.9%, Обединеното кралство - с 46.7%, Франция - с 40.2%, Испания - с 37.7%, Румъния - с 28.3%, Австрия - с 21.6%, Сърбия - със 17.5%, Германия - с 15.3%, Македония - със 7.7%, Гърция - с 5.7%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Португалия - с 18.9%, Словения - с 13.2%, Нидерландия - с 12.3%, Турция - с 0.9%, и други.

Коментари

Още от последните новини