Хлябът и зеленчуците поскъпнаха с 10%, месото с над 7%

Хлябът и зеленчуците поскъпнаха с 10%, месото с над 7%   - E-Burgas.com

Годишната инфлация към края на август е 2,9%, колкото беше и към края на месец юли, сочат данните на НСИ.

Основната причина за това е поскъпването на храната.В рамките на година цените на храните и безалкохолните са нараснали с 5,2%. Най-съществено е поскъпването на хляба и зърнените храни – с 10,3%. Съществено е нарастването и на цените на зеленчуците – с 9,7% за година, пише "Труд".

Месото и месните продукти пък са поскъпнали със 7,2%.

Цените на минералните води, безалкохолните напитки и соковете също вървят нагоре – с 3,4% за година. През август бирата е била с 3,6% по-скъпа от същия месец на миналата година, цените на вината са нараснали с 3,3%, а на спиртните напитки – с 2,1%.


Понижение на цените в рамките на година сред хранителните стоки има само при плодовете – с 1,4%, и при маслото и мазнините – с 3,7%.

При нехранителните стоки най-съществен ръст на цените за година има при парното, което е поскъпнало с 13%, както и при пътническия и въздушен транспорт – с 10,7%. Обувките обаче са поевтинели с 1,4%.

Годишната инфлация е по-висока от лихвите по банковите депозити, които са под 0,3%. Така инфлацията реално топи спестяванията в банките. Затова много хора започват да търсят алтернативни възможности за инвестиции като покупката на имоти например.

Само за месец август инфлацията е 0,1%. По-съществено през месеца се поскъпнали зелето – с 6,6%, ябълките – с 4,7%, цитрусовите и южни плодове – с 3%, каймата – с 2,1%, и телешкото месо – с 1,9%.

През август са се понижили цените на дините и пъпешите – с 15,3%, редица зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжан – с 13,3%, картофите – с 6,8%, морковите и червеното цвекло – с 5,5%. Поевтинели са и дрехите – с 2,4%, и обувките – с 5,1%. През август понижение на цените има и при бензина и дизела.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини