Грозната сграда на бившия тютюнев склад в Бургас ще се промени скоро

Грозната сграда на бившия тютюнев склад в Бургас ще се промени скоро - E-Burgas.com

Тя е построена преди 1960 година и оттогава насам само се руши

Причината е, че сградата има  нов собственик.  До продажбата се е стигнало след дълги преговори със софийско дружество, което преди 2 години я е придобило.  Собственикът на Гранд Хотел и СПА “Приморец” ще промени облика на бившия склад.

Сградата, която се намира на метри от Пристанище – Бургас, е с разгърната застроена площ от близо 16 000 квадратни метра и има дълга история. Построена е преди 1960 година и оттогава насам само се руши, застрашава и загрозява облика на града. Покупката на актива е логична инвестиция за бургаския бизнесмен, който възнамерява да я превърне в административна сграда.

Подобна сграда има и в градчето Драма, Гърция, от 20-те години на ХХ век. Същия стар склад в рамките на града преминава през куп перипети, докато през 2016 година отваря врати. Комплексът там е с площ от 7500 кв. метра и е на едно от най-красивите места в Драма – изворите Св. Варвара и езерото. Австрийският архитект Конрад фон Филас го проектира по поръчка на собственика Херман Шпирер. Швейцарецът от еврейски произход навремето е бил сред ключовите търговци и в "златния" период за Драма (1914-1924) вдига тук цех за преработка и склад за складиране на тютюневи изделия. Екипът на Филас докарва от Австрия не само технически екип, но и дървесина. През 1932 г. сградата е купена от Австро-гръцката компания (Afstroelliniki Company SA) и до 1974 г. е използвана за производство, след което става склад.

Гръцки архитекти я възстановяват и запазват характерните елементи от 20-те години. Ледакис е избрал името Hydrama, защото според една от легендите то е античното наименование на селището и означава "богат на вода".

Коментари

Още от последните новини