Грипът вече е тук

Грипът вече е тук - E-Burgas.com

Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, като в нея преобладава щамът „Хонконг”. Това съобщи в студиото на „Тази сутрин” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

През последната работна седмица 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция, а изключително високи остават нивата на заболеваемост в Хасковско, Пловдивско и Габровско. Обикновено подобни процеси започват в края на януари.

„Хонконг” – A(H3N2), е „класически тип грип”, посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам.

Клиничната картина е позната – остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. „Хората остават на легло по 3-4 дни”, посочи главният здравен инспектор и допълни, че препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта „на крак”. По думите му ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

„Ние ще загубим представа какво се случва следващите 1-2 седмици, хората спират да ходят на лекар (…) Не работят училища и предприятия, но хората се събират на друг принцип – семеен, приятелски”, коментира Кунчев.

Коментари

Още от последните новини