Грипът идва в края на януари

Грипът идва в края на януари  - E-Burgas.com

Грипът дойде у нас, а вече успя да вземе и първата си жертва. След усложнения от свински грип дете на 3 години и 8 месеца почина. От Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология предупреждават, че пикът на грипа ще е в края на януари и началото на февруари.

До 4 часа оцеляват грипните вируси, когато попаднат във външна среда - обикновено по повърхности на предмети. Ако някой кихне или се изкашля в ръката си и веднага след това пипне повърхност, той предава вирусите, които дори след часове могат да заразят някой друг. По същия начин може да се предаде заразата и след здрависване. Ако се здрависаме с болен, който е кашлял в ръката си, и след това пипнем очите, устата или носа си, вероятността да се заразим е голяма.

Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.Той е от група А и е първият от този тип, регистриран у нас за сезона в София. Преди две седмици такъв вирус беше доказан при пациентка от болница в Русе.

Обикновено в България първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взема превес. През миналата седмица са доказани 5 случая на тип В, всичките при пациенти на различни софийски болници.

“Вирусите от група В се явяват в началото на грипната епидемия и през последните 6 години се появяват отново в края на епидемията, защото голяма част от населението е придобило имунитет срещу грип А”, обясни проф. Кантарджиев, пише "24 часа".

Разликата между двата типа е в антигените или химическите вещества, които имат по повърхността си. А основната причина за силната циркулация и проява на грипа именно през студените месеци е, че се събират много хора в затворени помещения и че не се проветрява достатъчно.  Затова пък топлото време тушира разпространението му.

"Когато е топло времето обикновено хората са навън, в градинките, а и се проветрява повече. Чистият въздух е враг на грипа", каза проф. Кантарджиев.

Тази година се очаква да ни атакуват два вирусни щама - H1N1 и H2N3, и двата от тип А. За сега се доказва само пандемичния Н1N1.

Разликата между тях е, че пандемичният, или свински, грип H1N1 много бързо се развива като епидемия, ежедневно се увеличава бройката на болните, но и бързо отминава. Обикновено атакува млади и здрави хора и е опасен за тези с наднормено тегло.

H2N3, т. нар. ваксинален щам “Хонконг”, пък набира скорост на разпространение по-бавно, бройката на болните расте по-бавно, но грипната епидемия продължава по-дълго.

Всички форми на грип са най-опасни за бременните - те трябва особено да внимават в какви помещения седят и да не са сред болни хора.

Усложненията са две групи. В едната са редките и много тежки усложнения, при които на 10 хил. болни един получава възпаление на мозъка, като много често изходът е летален. А на 1500 болни един може да направи вирусна грипна пневмония с дихателна недостатъчност.

Разговаряйте на метър и половина, мийте ръцете по-често

Добрата профилактика е един от основните начини, които предпазват от грипна зараза.

Наред с почивката, приемането на здравословна храна и достатъчно течности обаче по време на грипния сезон е нужно да се внимава повече с кого и как разговаряме и в какви помещения седим.

Заради студеното време често много хора се събират на едно място, стаите не се проветряват и това позволява на грипа по-бързо и лесно да се разпространи. Независимо дали сме навън, или на затворено място, е най-добре да се разговаря с хората на метър и половина разстояние, съветва проф. Тодор Кантарджиев.

Ръцете трябва да се мият по-често и със сапун, както и винаги да се носят антибактериални кърпички. Особено когато кихаме или кашляме в ръката си, веднага след това трябва да се дезинфекцира, за да не се прехвърлят бактерии по други повърхности.

Опасно е и храненето на открито. “Когато човек си купи хотдог или пица отвън и мине на място, където много хора кихат или кашлят, вирусът може лесно да попадне върху храната, от което вероятността да се зарази е много голяма”, предупреждава проф. Кантарджиев.

Болестта идва с тежест в гърдите, поваля за 2 часа

За разлика от настинката, която засяга предимно горните дихателни пътища и преминава по-леко, грипът поваля изведнъж и се лекува по-трудно.

Само за два часа той засяга тежко организма. Симптомите му са болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите, ставите, на човек му се лежи и трудно става от леглото.

“Когато тези симптоми се появят и се развият в рамките на няколко часа, това е грип”, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев.

В тези случаи трябва до 36 часа да се приеме противогрипно лекарство. У нас те са две и е добре да има в дома едно подръка, за да се приеме веднага. Редно е, разбира се, да има предварителна консултация с личния лекар, съветва проф. Кантарджиев.

Лекарството трябва да се вземе в първите часове, защото след това ефективността му намалява. Антибиотици се приемат само когато инфекцията е бактериална или се е усложнила до такава, в противен случай действието им е безсмислено, припомня микробиологът.

Източник: dnes.bg


 

Коментари

Още от последните новини