Грешната употреба на антибиотици убива 33 хиляди европейци годишно

Грешната употреба на антибиотици убива 33 хиляди европейци годишно - E-Burgas.com

Грешната и прекомерна употреба на антибиотици ускорява процеса на резистентност към тях. Това каза пред журналисти Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация /СЗО/ в България, цитиран от Дарик.

Той призова правителството в близко време да приеме национален план за действие спрямо антибиотичната резистентност, както и да осигури финансирането му. Антибиотичната резистентност е причина за 33 хиляди смъртни случая ежегодно в ЕС, каза още Сила и подчерта, че ако не се вземат мерки, към 2050 година тя ще е по-честа причина за смърт отколкото онкологичните заболявания.

Такъв план е разработен през 2016 година, но трябва да бъде приет и съгласуван с други министерства, припомни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Страната ни е под средното за ЕС ниво по смъртност от инфекции, причинени от резистентни бактерии, каза доц. Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория по антибиотици, цитирайки данни от европейско проучване. От всички 33 хиляди смъртни случая в ЕС, много голям процент се дължи на вътрешноболнични инфекции, а 39 на сто от тези инфекции са били резистентни на антибиотици от последно поколение, допълни той. По думите му най-тежкият проблем в България е използването на антибиотици от трето поколение в болниците.

Коментари

Още от последните новини