Градският транспорт на Бургас става по-бърз и по-еко с 56 електробуса

Градският транспорт на Бургас става по-бърз и по-еко с 56 електробуса  - E-Burgas.com
*снимката е илюстративна /chargedevs.com

Пътниците ще пътуват по-комфортно и ще чакат по-малко на спирките

Местният парламент единодушно подкрепи предложения от кмета Димитър Николов проект по Оперативна програма "Околна среда", който е насочен към следващо, още по-високо ниво на модернизация на градския транспорт, включващо закупуването на последно поколение електробуси. Разчетът на Община Бургас е да поиска 56 бр. Използването на такива превозни средства ще помогне за повишаване чистотата на атмосферния въздух в града.

Бургас се обслужва от 67 автобуса "Соларис" - в експлоатация от 2013 година, те вече са с по над 550 000 пропътувани километра; 10 автобуса "Тедом" - в експлоатация от 2008 г.; 22 тролейбуса - в експлоатация от 2014-15 г.; както и от маршрутки-микробуси. Предвижда се част от тези автобуси да обслужват междуселищните маршрути в рамките на общината, а най-старите да бъдат постепенно "пенсионирани".

С осигуряването на новите 56 електробуса ще се увеличи честотата на преминаване по спирките вътре в града, което означава по-малко чакане и повече комфорт за пътниците. "Бургасбус" няма да плаща наем на Общината, тъй като ще кандидатства заедно с нея, а новите електробуси ще бъдат зачислени в активите на дружеството.

От тази година се осъществяват контакти и стажове на ученици от бургаските професионални гимназии в дружеството, а също така се разкрива нова специалност на ниво средно образование за работа с електрически превозни средства. Всичко това трябва да помогне за кадровото обезпечаване на "Бургасбус" през следващите години. 

 

Коментари

Още от последните новини