Градина, Алепу, Арапя... Кой е следващият и ще остане ли незастроен плаж? (галерия)

Градина, Алепу, Арапя... Кой е следващият и ще остане ли незастроен плаж? (галерия)  - E-Burgas.com

С поредица от скандални строежи започна новата година и въпреки, че лятото е далеч, фокусът на общественото внимание отново е насочен към плажовете. За съжаление новините не са положителни.

Започна се със заравнените дюни край къмпинг "Смокиня", които според експерти ще се възстановяват близо век. След това разбрахме за строежа край Алепу, където се укрепва свлачището, а между другото ще бъде изградено и ваканционно селище. Само преди няколко дни от РИОСВ хукнаха да проверяват строеж на самия плаж край къмпинг "Градина", а днес стана ясно, че боровата горичка край Арапя се изсича, за да се построи вилно селище. 

Казусите се различават доста помежду си. При първият става въпрос чисто и просто за престъпление, вторият се оказа законен, третият още го проверяват, а за четвъртият институциите още не са реагирали. Случаите обаче си приличат по едно - обликът на българските плажове през идното лято ще е доста различен, като природата отново ще отстъпи на бетона. 

Алепу

Плажът край "Алепу", известен още като Шофьорски плаж, е едно от любимите места на българите за къмпингуване по Южното Черноморие. Мястото буди носталгия у много хора, тъй като преди години та бе заснета финалната сцена от филма "Оркестър без име'. През последните дни интернет пространството е залято от снимки, които показват как е изглежда плажа преди построяването на ваканционното селище "Свети Тома" и новия строеж, който върви с укрепването на свлачището. 

След последния сигнал РИОСВ-Бургас веднага направиха проверка, която установи, че строителството засяга частни имоти с проведени процедури по екологичното законодателство.

Градина

Къмпингът се намира между Черноморец и Созопол - на един от най-красивите плажове по Южното Черноморие. В момента там се строи ресторант, магазини и паркинг на площ от 5,5 декара. 

От РИОСВ-Бургас, които напоследък са доста заети, провериха обекта и излязоха със становище, че имотът е в границите на защитена зона за диви птици "Бакърлъка“. Освен това той граничи със защитена зона "Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Въпреки всичко строителството е съгласувано с институциите. Предстои се да бъдат сезирани РДНСК-Бургас и община Созопол във връзка с това дали е спазен закона за устройство на територията. През това време строителството продължава.

Арапя

Арапя е плаж само на няколко километра от Царево и през последните десетина година бе напълно преобразен от строителството.

Днес стана ясно, че там се изграждат няколко вили на първа линия на морето в местността „Дядо-Ильова бахча”. За целта в момента се изсичат боровата горичка, а основите на сградите вече са изляти. Те се намират на носа вдясно от залива и са буквално на няколко метра от морето. 

Очаква се през следващите дни РИОСВ-Бургас да излезе да направи проверка на място и да излезе с ново становище. От екоиспенкцията вече съобщиха днес пред Нова телевизия, че е обектът има всички разрешителни, включително и становище от Агенцията по горите, че теренът не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г. Пред телевизията говори и кметът Георги Лапчев, който също потвърди, че всички документи са представени в общината и строежът отговаря на законовите изисквания. Той обаче намекна, че обектът е станал частен не по време на неговия мандат. 

Кой е следващият? 

"Иракли", "Смокиня", "Градина", "Арапя" до този момент попаднаха в черния списък на скандали през зимата, като през последните дни честотата им се увеличава.

До лятото обаче има много време и хората вече се питат дали този списък няма да се увеличи и дали по Южното Черноморие ще остане нестроен плаж за лятото на 2019 година. Защото по всичко изглежда, че институциите в много ситуации остават безсилни, а строителството се оказва законно, защото в даден момент статутът на земята е бил променен. 

Скандалите обаче отшумяват, а сградите остават. И понеже всичко изглежда твърде лесно, то май вече трябва да си зададем въпроса не дали ще има нов скандален (законен) строеж, а къде ще бъде той. А докато чакаме, може да си направим резервация за Гърция. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини