Голямата митническа бъркотия

Голямата митническа бъркотия - E-Burgas.com

Митници

Около 1 млрд. лв. ще бъде неизпълнението на приходите на митниците до края на годината, ако не променим картината.

Такава прогноза направи новият шеф на Агенция „Митници" Ваньо Танов на пресконференция, на която представи екипа си в рамките на служебното правителство и представи финансовото състояние в митниците към момента.

Както по-рано днес стана ясно, двамата зам.-директори на Агенция „Митници" са Божидар Алексов, който оглавява отделите "Митнически режими и процедури", „Акцизи" и "Последващ контрол", и Розалия Димитрова, оглавяваща „Митнически процедури".

„Ще обърна света нещата да се подобрят", зарече се Танов. Той се похвали, че през периода, в който е управлявал митниците, най-ниското ниво на приходите е било през 2010 г., като тогава ръстът им е бил 9,91%.

По думите му, през изминалата година, когато митниците не са ръководени от него, са изготвяни 3 справки за приходите - една за Министерство за финансите, една за вътрешна употреба и трета за Министерски съвет.

Приходите за 2014 г. към момента са със 100 млн. лв. по-малко от тези през 2013 г. Танов отчете, че има изключително погрешно планиране, особено по отношение на приходите от ДДС.

През тази година е нулев балансът по отношение на търговията от трети страни. За сметка на това е налице силно увеличаване на вътрешнообщностни доставки от ЕС. Танов отчете, че страната ни няма енергийни ресурси и доставките на петрол са чувствителни, останалите са на руди.

Сериозна сума е отпаднала и вследствие на въведеното за селското стопанство закупуване на горива с ваучери. Тази част от приходите също не била предвидена при планирането на бюджета.

Според шефа на митниците винаги прогнозите могат да се движат в толеранс от 2-3%, когато бюджетът се прави задълбочено и отговорно. По думите му всеки министър се стреми да направи бюджета с висока приходна част, за да може да защити разходите, които ще направи. Според Танов предишното управление ясно е съзнавало, че няма да се изпълни приходната част, но още в първото тримесечие са били направени 2/3 от разходите.

Танов изтъкна, че когато е оглавявал Агенция „Митници", е нямало назначен нито един служител без конкурсна процедура, а само за тази година са назначени около 90 служители, без изобщо да преминат тази предварителна стъпка.

Танов напомни, че по негово време е създаден Отдел за анализ на риска, който впоследствие е унищожен. „Митницата е приведена в състояние, в което не може да работи", коментира той. По думите му липсва експертно мнение, а дори да го има, се подменя и решенията се взимат от 1-2 души, които са обслужвали нечии интереси. Шефът на агенция „Митници" подчерта лошата кадрова политика и демотивация на състава по всички направления, които са постигнати през изминалата година.

Сериозна грешка била и отмяната на Наредба номер 3, която била заменена с Наредба номер 1. „Стъпка по стъпка вървяхме да се създаде електронна система и от излизането на продукта, да има пълен контрол и то не от митнически служител, който има сърце, душа и джобове, а от система, на която не може да й се обадят по телефона", коментира Танов. С Наредба номер 1 обаче електронната система се демонтирала и по този начин не се подавали никакви данни от фирмите. Според шефа на Агенция „Митници" под претекст, че с отмяната на Наредба номер 3 ще се облекчи бизнесът, всъщност били облекчени няколко бизнесмени.

Танов заяви, че се връща в „блатото" в рамките на служебното правителство, но не обяви дали и след това би останал. Шефът на митниците уточни, че мерките, които ще вземе, не могат да повлияят на данните, които ще излязат през септември. По думите му резултатите на митниците ще започват да се подобряват от октомври, като се очаква това да се случи откъм приходите от ДДС и акцизите. Към момента изоставане на акцизите има при алкохола, горивата и тютюна.

Друг пропуск, който той отчете във връзка с недоброто събиране на приходите, е фактът, че част от фирмите държат парите си в КТБ. Тъй като не си плащат банковите гаранции, митниците не могат да си вземат парите. Танов отбеляза, че такива фирми трябва да попадат в графата рискови, за да не трупат повече дългове към митниците.

Една част от директорите на митниците сами ще си тръгнат, защото резултатите им са ясни, коментира още той. Ако пък не проявят доблест, Танов ще ги прикани да си тръгнат.

Към момента най-лоши са резултатите в митниците в Бургас, във Варна, в Пловдив и в Югозападна митница.

За митницата във Видин той изтъкна, че е изтеглен човешки ресурс, при положение, че там няма такова натоварване. Същевременно по другите места нямало кой да извършва проверки.

Междувременно той използва случая да изчисти името си, опровергавайки разпространената информация, че е осуетил проверка по случая с Мишо Бирата. Танов извади оригинала от протокола, който показва, че действително екипите са си свършили работата. Показа и протокол от проверката на Мишо Бирата.

Танов не представи подробен план с мерките, които ще предприеме, но заяви, че има договорка за среща с премиера. Началникът на митниците ще му представи обстановката в агенцията в момента. „Няма как без лостове и механизми да постигна нищо, има неща, които са в ръцете на Министерски съвет", подчерта той.

Money.bg

Коментари

Още от последните новини