Голям интерес към продажбата на гори на държавата

Голям интерес към продажбата на гори на държавата  - E-Burgas.com

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата. За това съобщават от Земеделското министерство 2 седмици, след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас. Целта е към държавните гори да се присъединят малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от сегашните им собственици.

Кампания по изкупуване на гори държавата прави за втори път. Първата беше преди 3 години и предизвика изключително голям интерес. Тогава бяха сключени сделки за близо 130 имота на стойност 600 хиляди лева. Сега обаче има нови правила. Едно от тях е, че един собственик не може да продава повече от 50 декара гори.

Това, което най-много интересува собствениците е на какви цени ще могат да продават горите си. За различните части на страната те са различни. В Североизточна България при предходните сделки декар гори се е продавал между 250 и 700 лева в зависимост от вида и възрастта им.

Единствено физически лица ще могат да продават гори на държавата. По закон горските предприятия нямат право да закупуват гори, собственост на общини, юридически организации и сдружения.

Заявления за продажба на гори могат да се подават в шестте горски предприятия у нас до средата на януари, догодина.

Коментари

Още от последните новини