Глоби за "Лукойл" и "Кроношпан" след проверките на РИОСВ

Глоби за
В старите утайници на нефтозавода имало остатъци от керосин, мазут, полипропилен

Двата завода трябвало да се съобразят с метеорологичните условия и да намалят производствените си мощности 

РИОСВ ще наложи санкции на двата завода край Бургас "Лукойл-Нефтохим" и "Кроношпан" след редицата проверки, които бяха направени след сигнали на граждани в края на януари и началото на февруари месец. Това заяви на пресконференция директорът на екоинспекцията Тонка Атанасова. На срещата с медиите присъстваха още зам. кметът по околна среда Руска Бояджиева и председателя на комисия по опазване на околната среда д-р Георги Митев.

Причината за санкциите е, че двата завода не са се съобразили с метеорологичните условия и инверсията във времето, като е трябвало да намалят производствените си мощности. В случая на "Лукойл" става дума за т.нар. нефтени утайници, където се обработват старите екологични щети на предприятието. В тях има остатъци от керосин, мазут, полипропилен, както и поражения от големия пожар в предприятието преди години. В момента работата по преработката на утайките е спряна, но те така или иначе трябва да бъдат ликвидирани до 2020 година. Както вече писахме, другите два утайника се намирам край "Меден рудник" и парк "Росенец", но са с много по-малък мащаб от този, която се намира на територията на предприятието. При неблагоприятно време имало голяма вероятност бургазлии да усещат лошата миризма именно от въпросните утайници.

При една от проверките в "Кроношпан" пък е засечена миризма на попарена дървесина в светлата част на денонощието, но тя била в ограничен периметър.

Всички други измервания на територията на двата завода и на града са показали, че няма отклонения в параметрите на вредните вещества във въздуха. Все пак предприятията ще бъдат глобени поради споменатата по-горе причина за невзетите мерки свързан с намаляване на производствените мощности. Санкцията за "Лукойл-Нефтохим" ще бъде между 60 и 100 хил. лв., докато за "Кроношпан" тя ще бъде по-малка - около 40 хил. лв.

Коментари

Още от последните новини