ГЕРБ дари 4 000 лв. за изграждането на църква и параклис в Сунгурларе

ГЕРБ дари 4 000 лв. за изграждането на църква и параклис в Сунгурларе  - E-Burgas.com

ПГ на ГЕРБ дари 4 000 лв. за изграждането на православен храм и параклис в две села в община Сунгурларе. Сумата ще бъде разпределена по равно за изграждането нa православен храм „Света Троица“ в село Бероново и параклис в с. Черница.

Общинското ръководство на ГЕРБ-Сунгурларе след редица разговори с жителите на двете населени места са потърсили съдействие от областния ръководител на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и колегите му народни представители от партията. Официални писма с молба за подкрепа са били изпратени и до председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

„Ние, както неведнъж сме показвали, не делим общинските кметове спрямо партийната им принадлежност. Всяко населено място заслужава да има православен храм, надяваме се необходимите средства за двата обекта да бъдат събрани и повече хора да откликнат с подкрепа. Каузата е важна – жителите на селата Бероново и Черница да посрещат християнските празници в новите си храмове“, коментира Димитър Бойчев.

Народният представител Галя Желязкова, която е провела редица срещи и приемни дни в община Сунгурларе, коментира, че отпуснатата помощ от Парламентарната група на ГЕРБ ще помогне за напредъка на двата строежа.

„Водила съм разговори в двете населени места с инициатори на дарителските кампании. Миналата година в с. Бероново с водосвет е направена първата копка за изграждането на православен храм „Света Троица“. В селото няма църква от близо 50 години. Открита бе и дарителска сметка. Архитектурният проект е изготвен и дарен от Ханс Вилхелм Кнаак - архитект от Германия, притежател на имот в с. Бероново. Строителството на православния храм е в напреднала фаза. По информация, която имаме - църковното настоятелство се нуждае от 9 000 лв. за изографисване на храма“, коментира депутатът Галя Желязкова.

В с. Черница по инициатива на кмета на селото Атанас Думанов преди време стартира дарителска акция за поставяне на параклис „Успение Богородично“ в парка на селото. Сумата, събрана до момента, е 4190 лв. Каузата са подкрепили и зам.-областните управители на Бургас проф. Севдалина Турманова и Владимир Крумов.

Коментари

Още от последните новини