Георги Тошев представя филмите си за великолепните актриси Татяна Лолова и Катя Паскалева на Порт Прим Арт Фест

 Георги Тошев представя филмите си за великолепните актриси Татяна Лолова и Катя Паскалева на Порт Прим Арт Фест - E-Burgas.com

Вижте позицията на популярния журналист и продуцент за бургаския фестивал на изкуствата

За втора поредна година журналистът и продуцент Георги Тошев ще бъде активен участник във фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Културният форум ще бъде открит официално на 8 октомври от 18:00 часа с филма "Портрет на една дама", който популярният журналист и продуцент създава в съавторство с Ема Константинова. Лентата е посветена на великолепната актриса Татяна Лолова, която е и патрон на Порт Прим Арт Фест 2018. Вечно усмихнатата звезда от българската кино и театрална сцена не само лично ще открие форума, но и ще уважи всички събития в рамките на фестивала. "Портрет на една дама" ще бъде показан в Гранд Хотел и СПА Приморец, който освен домакин на част от събитията на Порт Прим Арт Фест е и негов инициатор, организатор и спонсор. Фестивалът се осъществява с любезното съдействие на община Бургас. Входът за прожекцията е свободен.

Публиката на Порт Прим Арт Фест ще се срещне отново с Георги Тошев на 11 октомври (четвъртък) от 19:00 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино". Там ще бъде показана документалната лента "Последната роля", която журналистът създава отново в съавторство с Ема Константинова. Тя е посветена на звездата от „Козият рог" (1972), "Вилна зона" (1975), "Матриархат" (1977) и много други знакови филми – Катя Паскалева. Входът за събитието е свободен, Освен филмовата прожекция, Георги Тошев ще представи и книгата си за незабравимата актриса – „Катя Паскалева. Жените в мен“. Ето какво споделя той за участието си в Порт Прим Арт Фест 2018:


Г-н Тошев, за втора поредна година участвате във фестивала на изкуствата на Бургас Порт Прим Арт Фест. Какви са впечатленията Ви от първото издание на форума и защо решихте да приемете повторната покана?

Познавам и участвам в много и различни фестивали от години. Това, с което Бургас Порт Прим Арт Фест ме спечели е точната форма. Това е един личен фестивал, в който се срещаш и общуваш с творци, които променят културната ситуация у нас. Фестивалът си има патрон, което го прави не анонимен, а разписан от ярък творец. Патронът е личност, която задава посоката на фестивала, събира около себе си публика и артисти. Харесвам този личен подпис на фестивала чрез личностите, които се канят за патрони. Миналата година това бе актрисата Цветана Манева. Нейното присъствие се усещаше не само на сцената, но и по улиците на Бургас, в залите, където Цветана присъстваше като зрител. Тази година е Татяна Лолова. Две забележителни актриси с богата творческа биография. 
 
Но фестивалът - са срещите. Аз открих художници, поети, артисти, които не познавах. И това промени гледната ми точка. Не на последно място домакинството на Гранд Хотел и СПА Приморец, който се грижи всичко да бъде уютно, неформално. 

Всички сме събрани на едно чудесно място и общуваме интензивно. Рядкост за повечето фестивали. Добрите световни практики са доказателство, че ако има успешен бизнес, той търси начини да прави неща за другите. Фестивалът е форум за гражданите и гостите на Бургас. 

Фестивалът създава и възпитава публика. Миналата година забелязах няколко поколения зрители. Любопитство. Чудесно е, че община Бургас има визия за културните потребности на гражданите си, че не прави кампаниен афиш за лятото, а има воля да дава на своята публика качествени културни продукти. 

Там, където бизнесът се среща публично с държавата в името на гражданите, има бъдеще! През последните години, у нас се създават многобройни фестивали с всякаква тематика. Нужни ли са те – и в частност форумите, посветени на изкуствата, на България?
Фестивалите са богатство. Като цяло са малко и в Бургас, и в цялата страна. Но създаването и най-вече отглеждането на един фестивал е сложен и отговорен процес. Не самоцел! Продължителна инвестиция в бъдещето. Трябва да си много наясно, че това е дълъг път. И по него се върви внимателно.

Какво да очаква да види публиката на Порт Прим Арт Фест 2018 от Георги Тошев?

Щастлив съм да покажа два свои филма. И двата са посветени на две големи актриси - Татяна Лолова и Катя Паскалева. Ще представя и книгата си, посветена на Паскалева. И двете са актриси, различни, но важни в културната ни история. Сложни, противоречиви и обичани. 

За радост, все по-често Ви виждаме в Бургас. Планирате ли други свои изяви в града, след финала на Порт Прим Арт Фест?
Да, Бургас става все по -специално място за мен. Надявам се заедно с екипа на Гранд хотел “Приморец” да представя филма и книгата си за АББА и да направим специална вечер, посветена на 80-годишнината на Невена Коканова.

Вие сте разказвач и пътешественик. Моля, бихте ли споделили, колко километра „навърта“ Георги Тошев на месец и за кого ще бъде следващата Ви история?

Отдавна не броя километрите. Непрекъснато съм на път. Това ме прави щастлив. На фестивала „Синелибри“ ще покажа новия си филм “Лив Улман. Къщата на спомените”. Той е посветен на актрисата Лив Улман и режисьора Ингмар Бергман. На „Киномания“ ще е световната премиера на филма за Соня Йончева, а Новогодишният музикален фестивал ще почете създателя си маестро Емил Чакъров с филма “Реквием”.

Не пропускайте Порт Прим Арт Фест и прекрасните филми на Георги Тошев, които винаги честно и безпогрешно улавят своите герои. Вижте света на две от най-искрящите български звезди: Татяна Лолова и Катя Паскалева. Всички са добре дошли! Входът за прожекциите е свободен.
 

Коментари

Още от последните новини