Георги Тошев: Хората помнят Невена Коканова. Имам покани от 61 общини

Георги Тошев: Хората помнят Невена Коканова. Имам покани от 61 общини - E-Burgas.com

В Бургас журналистът и продуцент ще представи новите си книга и филм за голямата актриса на 8 февруари

„Дни на Невена Коканова“ е инициатива, посветена на 80-годишнината от рождението на незабравимата българска актриса. Събитието е част от културните календари на редица общини. В Бургас то ще се проведе на 8 и 9 февруари с домакин Гранд Хотел и СПА Приморец. Ето какво разказва идеологът на културното мероприятие - журналистът и продуцент Георги Тошев:

Тази година се навършват 80 години от рождението на вечната Невена Коканова. По този повод, създадохте нови книга и филм, посветени на голямата актриса. Те, ще бъдат представени в няколко български града. Бихте ли разказали повече за тази своя инициатива?

Имах късмета да бъда допуснат в света на Невена Коканова още докато тя беше жива. Изключителна личност, голяма актриса. Години след като тя си отиде нямах смелостта да разкажа нейния живот и кариера. Започнах пътуването из необикновения ѝ живот преди 10 години с първата книга. Сега реших да продължа. И така се случи новата книга “Години любов” и филмът “Пътуване”. Щастлив съм, че по достоен начин с издателство „Книгомания“ и моя екип от Арт пръдъкшънс отбелязваме 80-годишнината на първата дама.

В Бургас "Дни на Невена Коканова" ще се проведат на 8 и 9 февруари. Какво да очаква публиката?

Първата вечер от 18:00 часа в конферентна зала „Ахело“ на Гранд Хотел и СПА Приморец ще представя книгата "Години любов" и филма „Невена Коканова. Пътуване". Има толкова неразказани истории за Невена. Толкова неочаквани аспекти на нейната човешка и артистична природа. Книгата и филмът разкриват нови щрихи от портрета й.

На 9 февруари „Дни на Невена Коканова“ ще продължат с прожекция на три филма с нейно участие и режисьор съпруга ѝ Любомир Шарланджиев:

11:00 ч. „Карамбол“, 1966 г. по сценарий на Атанас Ценев

14:00 ч. „Най-добрият човек, когото познавам!“, 1973 г. по сценарий на Лиляна Михайлова

17:00 ч. „Спомен за близначката“, 1976 г. по сценарий на Константин Павлов

В дните от 8 до 15 февруари в Приморец ще бъде показана и изложба включваща 30 фотографии от личния архив на Теодора Шарланджиева, дъщеря на голямата актриса.

Вече имате издадени книга („Невена Коканова. Коя съм...” от 2009 г.) и филм ("Коя съм"), посветени на голямата актриса. Бихте ли разказали повече за тях?

Те са различни. Носят духа на Невена Коканова. Допълват нейния образ по един различен начин. Иска ми се да има повече филми и книги за нея.

С какво новите филм "Невена Коканова. Пътуване" и биография "Години любов" са различни?

Различни са с подхода, с новите истории, документи, архиви.

Как се запознахте с Невена Коканова?

Бях млад журналист и едно от първите ми интервюта беше с Невена Коканова. Бях стъписан пред актрисата и жената Коканова. Бях пленен от красотата и таланта й. Интервюто мина зле. Бях много притеснен. Тя беше търпелива и снизходителна към въпросите ми. Но усетих, че с нея мога да говоря за много неща. Постепенно станахме близки. Говорехме за кино и театър. Имахме си код на общуваме. Наш. Последното интервю се оказа, че съм го направил, без да подозирам, че ще е последното за Невена.

За нея казвате, че: "Не всеки има лице, което проговаря, преди да са помръднали устните". Такава ли е била винаги?

Такава е в моите представи, в моята емоционална памет. Вълнуваща.

Книгата включва многобройни снимки, предоставени от дъщеря и - Теодора Шарланджиева. Виждате ли Невена у нея?

Тейка е скъп за мен човек. Носи много от характера на майка си. Смел и решителен човек е. Достойна наследница на Коканова и режисьорът Любомир Шарланджиев. Теодора иска да върне й паметта за баща й.

Невена Коканова е неделима част от паметта и сърцата на поколения българи. Какво ви споделят те на срещите посветени на 80-годишнината ѝ?

Хората помнят Невена. Имам покани от 61 общини. Дано успея да ги обиколя всичките през тази година. Започнахме в студ и сняг в Кюстендил. Не вярвах, че ще дойдат толкова много хора. Беше вълнуващо да разбера колко различни хора могат да бъдат пленени от таланта на една актриса.

Защо продължавате неуморно да градите в книги и филми образите на ярки личности от културния живот по света и у нас?

Живеем във време на безпаметност. Смятам за мой дълг да припомням големите имена на българския културен живот. Безспорните! Недокоснати от политически строй, епоха.  В тези времена имаме нужда от вдъхновители.

Продължавате да се връщате към Бургас и да посрещате морската публика в Гранд Хотел и СПА Приморец. Защо?

Обичам Бургас. Детството ми е свързано с града и с Гранд Хотел и СПА Приморец. Щастлив съм, че хората, които го стопанисват  днес имат отношение към културата, стойностните личности. Хотелът е уютно място, със стил и дух. Прекрасно място за срещи и почивка. Духовно средище.

Кои са актуалните проекти, по които работите?

Подготвям нови филми, две книги, сериал и юбилейния сезон на непознатиТЕ по btv. Десет години! Как минаха?

Георги Тошев ще очаква Бургас на 8 февруари от 18:00 часа в конферента зала „Ахело“, Гранд Хотел и СПА Приморец. Входът за представянето на новите посветени на великолепната актриса биографична книга "Години любов" и филм "Невена Коканова. Пътуване" е свободен.

Филмовите прожекции на 9 февруари:

11:00 ч. - „Карамбол“, 1966 г., реж. Любомир Шарланджиев, по сценарий на Атанас Ценев

14:00 ч. - „Най-добрият човек, когото познавам!“, 1973 г.,  реж. Любомир Шарланджиев, по сценарий на Лиляна Михайлова

17:00 ч. - „Спомен за близначката“, 1976 г., реж. Любомир Шарланджиев, по сценарий на Константин Павлов

са с вход за всяка от прожекциите 4 лв./ човек

Посетителите на „Дни на Невена Коканова“ ще могат да разгледат и тематична изложба 30 архивни фотографии от личния архив на нейната дъщеря - Теодора Шарланджиева.

За повече информация: +359 877 850 001 | [email protected]

 

 

Галерия
Коментари