Георги Тошев: Бургас е град с атмосфера и таланти. Обичам да се връщам тук

Кадър: Фелия Барух

Бургас вече може да се похвали със свой фестивал, посветен на изкуствата. В дните от 9 до 14 октомври Порт Прим Арт Фест ще представи многообразни културни събития, обвързани с изкуствата литература, кино, музика, театър, живопис, графика, скулптура. Творчески директор на арт феста е художникът Стефан Божков, а организатори и домакини са Община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец.

Стартът на Порт Прим Арт Фест ще дадат патрона на пилотното издание на фестивала – голямата ни актриса Цветана Манева и журналистът и продуцент Георги Тошев. В Магазия 1 на Морска гара, с начален час 18:00 часа, ще бъде показан филмът, който той създава за нея – „Парчета живот“. Входът за събитието е свободен.

Ето какво споделя Георги Тошев за Цветана Манева и Порт Прим Арт Фест: "За мен, Цветана Манева е личност, която ме респектира с умението си да е будна, да се развива, да се променя. Тя е изключителна актриса, но за мен е важен човек. Един от най-важните в живота ми. Учител. Цветана Манева е любопитен човек, аз - също. За нас е чест да сме зрители и участници в първото издание на Порт Прим Арт Фест. Харесвам форуми, които събират различни личности, творци, публика. Подобни форуми са демократично място за споделяния - на емоции, на мисли, на гледни точки. Вярвам, че светът може да е едно по-добро място, ако повече споделяме с другите. Порт Прим Арт Фест обещава да се превърне в конкретно място за срещи. Програмата е различна, защото представя конкретни гледни точки към съвременното изкуство. Пътувам много и наблюденията ми от подобни форуми по света са, че публиката е жадна за култура. Важно е да бъде добре обмислена програмата, да се потърси баланс между комерсиално и некомерсиално изкуство. Нужно е време, за да се отгледа публика. И търпение. И вкус!“

После, разказва за Бургас: „Обичам града, въпреки че преди време "добри хора" медийно ме "скараха" с него. Тук са минали едни от най-хубавите ми лета. Град с атмосфера и таланти. Обичам да се връщам тук“ – споделя Георги Тошев. И продължава с мнението си за нестандартните организатори на културни изяви, като Гранд Хотел и СПА Приморец, които не се вписват в „обичайните заподозрени“: „Смела крачка! Смелостта е привилегия на визионерите.“

Идва ред на децата и изкуството: „Създаването на трайни навици за общуването с изкуство, определено правят живота ни по-богат и смислен. Децата трябва от малки да се водят на театър, цирк, да четат, за да могат като пораснат да имат ценности. Благодаря на родителите ми, че са ме възпитали в среда на любопитство към изкуството.“ – разказва Георги Тошев. И продължава с по-лични неща: „Животът ми се случва в движение. И съм благодарен, защото съм богат със срещите и видяното. За мен това е важен стимул да се развивам. Важни в работата ми са и интуицията, и разума. Интуицията понякога е по-работеща.

Успехът е нещо относително и всеки го разбира по различен начин. За мен успеха е чувството на удовлетвореност. Усещането, че си необходим“ – казва той.

Споделя и за желания събеседник – който за него е всеки с интересна история. Казва, че до подобни хора, се достига понякога много трудно, а друг път – само за миг. Предразполага ги за разговор, като е любопитен и почтен към тях. Сочи изкуството, като своя начин да се чувства щастлив. Дефинира като свои движещи сили, любопитството и толерантността. Свободата приравнява на възможност да взимаш решенията сам. Издава и следващите си дестинации - Индия, Америка, Франция, Камбоджа.

Георги Тошев е пътешественик-разказвач, който притежава дарбата да обрисува хората в думи и филми. Някак, успява да ги улови в най-истинската им същност, за да ни ги покаже. Защото, в тях открива това, която споделя, че вижда в Цветана Манева – „… Учител.“ А учителите са, за да ни научат на нещо. Стига, да слушаме внимателно.

За него, знаете достатъчно. Все пак, да припомним - Георги Тошев е журналист и продуцент, автор на ТВ поредиците "Другата България" и "непознатиТЕ", продуцент на предаванията "Преди обед" и "Като на кино". Автор е на 50 документални филми, сред тях за Невена Коканова, Наум Шопов, Татяна Лолова, Лили Иванова, АББА, АЛ Бано, Моника Белучи, Емир Кустурица и други. Работил е за в. 24 часа, Континент, Дневник, сп. ЕДНО, L'Europeo, MAX. Сътрудничи на RFI, BBC, ARTE. Автор на книги за Невена Коканова, Наум Шопов, АББА, Катя Паскалева.

А за нея… Цветана Манева е легенда. Една от най-обичаните български актриси. Ролите и в театъра и киното, са впечатани в сърцата на поколения българи - на театрална сцена се превъплъщава в Жулиета в „Ромео и Жулиета" (Шекспир),  Албена в „Албена“ от (Йордан Йовков), Селимена в Мизантроп от (Молиер), Медея в „Медея“ от (Еврипид), Вирджиния Улф в „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ от (Е. Олби), Бланш в „Трамвай „Желание““ от (Тенеси Уилямс), Антигона в „Антигона“ от (Ж. Ануи), баба Велика в „Падането на Икар“ и "Луда трева", Султана в „Преспанските камбани“ по (Димитър Талев) ... В киното и телевизионни продукции, Цветана Манева играе в многобройни ленти, сред които са "Калоян", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", Да изядеш ябълката", "Басейнът", "Войната на таралежите", "Дами канят", "Милост за живите", "Мера според мера", "Опасен чар", "Нощем по покривите", "Версенжеторикс," "Една калория нежност", "Под прикритие", "Фамилията"... Списъкът е сякаш безкраен. Заглавията в него са уловили Цветана Манева в определен персонаж и си я пазят. Та който иска, да я види.

Елате да я видите и вие – такава, каквато е днес. На Порт Прим Арт Фест, фестивалът за съвременно изкуство на Бургас, на чието тазгодишно издание тя е патрон.

Някои срещи, не трябва да се пропускат: 9 октомври (понеделник), Магазия 1 на Морска гара Бургас, 18:00 часа.

За повече информация: +359 877 850 001 | info@portprim.bg

Официален уеб сайт на фестивала: www.portprim.bg

 

Сподели новината:

Коментари