Георги Градев: Анисе ще спечели делото срещу Черноморец

Георги Градев: Анисе ще спечели делото срещу Черноморец - E-Burgas.com
Георги Градев изрази своята позиция по казуса "Анисе". Според него действащото трудово законодателство давало основания да се смята, че футболистът без проблеми ще спечели заведеното дело в Районен съд Бургас. Нещо повече - Анисе с право може да претендира и за обезщетение от Черноморец.
Ето и позицията на Градев:
Вярвам, че Анисе ще спечели това дело. За декември и януари той има неизплатени заплати, както и три премии, които се равняват на горепосочената сума. В рамките на това дело съдът трябва да прецени дали договорът на Анисе с Черноморец е бил прекратен надлежно и кога е станало това. По принцип Черноморец не спори, че договорът е бил прекратен едностранно на 19.01.2012 г. Нито ФИФА, нито БФС са компетентни да разгледат този трудовоправен спор.
Докато спорът е в съда и няма доказана вина на Анисе при прекратяването, то не може да има никакви санкции за футболиста, за новия му клуб и/или за агента му. Искът за санкции спрямо трети страни е акцесорен спрямо иска за нарушаване на трудовия договор от футболиста. Досега такъв иск не е предявен от Черноморец срещу Анисе нито пред родово компетентния граждански съд, нито пред ФИФА. Т.е. без Черноморец да заведе дело срещу срещу футболиста за нарушаване на трудовия договор пред Районен съд гр. Бургас, то акулите не могат да имат иск срещу ЦСКА и/или Мадам Ба за санкции пред БФС. Такава е и константната практика на ФИФА, с която БФС е добре запознат.
Идеята на заведения иск от страна на Анисе към Черноморец е следната – от една страна, футболистът да получи дължимите суми и, от друга страна, да се сложи край на завидните мераци на разни материално некомпетентни съгласно Устава на БФС комисии във футболната централа да се произнасят със становища без никаква правна стойност по трудовия спор между страните.
Този казус напомня малко на случая "Тимонов/Манчев" и много на казуса „Илия Илиев“. Общото е, че и при двата случая СТК на БФС не пожела да картотекира футболистите. Но, докато при първия казус Арбитражният съд на БФС все пак разреши картотека, съобразявайки се с конституционното право на труд на футболистите (работници), то при Илия Илиев БФС остави футболиста без картотека за шест месеца под натиска на лицето Йордан Лечков. В последствие няколко съдебни инстанции потвърдиха, че решението на СТК на БФС за Илия Илиев е било незаконно, а становището на Правната комисия на БФС – изключително неправилно и лишено от всякаква правна логика и основание. Надявам се, че БФС няма да повтори фарса с Илия Илиев в казуса „Анисе“, защото имам чувството, че Правната комисия на БФС пак е готова да забърка поредната каша с безумните си становища. Мисля, че, ако Боби Михайлов подмени състава на СТК, на Правната комисия и на Апелативната комисия на БФС, тогава футболните хора ще имат повече уважение към управлението му. Тези три комисии са доказали неспособността си да прилагат законите и правилата безпристрастно и независимо. Да не говорим, че в някои от тях присъстват магистрати, което е грубо нарушение на разпоредбите на чл. 18, ал. 1, т. 3, чл. 195, ал. 1, т. 3, чл. 213, чл. 217 от Закона за съдебната власт и чл. 5 от Закона за предотвратяване и разкриване конфликт на интереси.
Анисе е млад играч, който преди да дойде в Черноморец, не е играл футбол на ниво висша лига. Подписал е договор в Бургас, в който се оказва, че не всички клаузи са така, както е било договорено. Например, играчът никога не се е съгласявал заплатата му да се изплаща чак на 30-то число на следващия месец, докато Черноморец са вмъкнали такава клауза. Също така изобщо не му е било обяснено, че той е на 6-месечни проби. Г-н Киряков многократно е бягал от срещи с Анисе. През м. декември г-н Киряков си изключи телефона и замина за три седмици в САЩ. Не само Анисе, но и много други футболисти от клуба ми звъняха притеснени, че ще останат без пари за Коледа, тъй като не им бе плащано за два месеца. Благодарение на усилията на треньорския щаб, повечето от тях посрещнаха Коледа спокойно. Освен това г-н Киряков е влезнал в конфликт с мадам Ба, който никога не може да спечели и от което само Черноморец губи. Когато един играч и агента му не са доволни от отношението на клуба, нормално е играчът да търси начин да напусне клуба. Ако няма основателна причина, кой играч ще реши да сменя клуба си по време на зимната пауза?
Анисе избира да отиде в ЦСКА, след като преди това е искан от още няколко отбора, включително и от Левски. При сините обаче е логично да не стане, тъй като неговият агент мадам Ба все още има неразрешени спорове във връзка с трансферите на Базил Де Карвальо и Гара Дембеле. Естествено, че мадам Ба ще го посъветва да отиде в ЦСКА, а не в Левски. Нещата между Анисе и Черноморец са на лична основа. Кой си тръгва от хубавото?
Кодексът на труда дава субективното потестативно право на всеки работник или служител (футболист) да прекрати срочния си трудов договор с незабавен ефект, заплащайки на работодателя си обезщетение в размер на неспазения срок на предизвестието – т.е. три брутни заплати. Това е – хубав или лош, законът е еднакъв за всички. ФИФА признава върховенството на повелителните норми на местното трудово законодателство над правилата на БФС и ФИФА, както е регламентирано в чл. 1, ал. 3, т. б) от Правилника за статута и трансферите на футболистите на ФИФА. От друга страна, трябва да се има предвид, че Правилникът за статута и трансферите на футболистите на БФС е незаконосъобразен, тъй като не е утвърден все още от министъра на физическото възпитание и спорта, каквото е императивното изискване на закона. Има ясна практика на Върховния административен съд по този въпрос от 2009 г. Излишно се радзухва всичко и няма нищо нередно или незаконно в случая, освен споменатият правилник на БФС.“
Коментари

Още от последните новини