Георги Бахчеванов: Помогнахме на 4-ма да станат шампиони

Георги Бахчеванов: Помогнахме на 4-ма да станат шампиони - E-Burgas.com
Георги Бахчеванов, ст. треньор на бургаския клуб по лека атлетика „Вая 94“ искрено благодари за подкрепата , която им е  оказана от  бургаските фирми „Фаркол“ и „М-Бус“ Георги Бахчеванов  
  • Г-н Бахчеванов, как се представиха състезателите на клуба в Националния шампионат по лека атлетика на 11 и 12 юни в столицата, в който взехте участие, наред с най-добрите в този спорт от цялата страна?
  • Националният шампионат за мъже, жени, момичета и момчета наистина събира най-добрите в леката атлетика от цяла България, така че постигнатите резултати не може да не ме радват. Клубът ни участва с общо 16 момичета и момчета. Имахте трудности непосредствено преди състезанието, но успяхме да ги преодолеем и да завоюваме златни медали. В София шампионът в дисциплината тласкане на гюле от зимата Садетин Исмаил дублира шампионската си титла. От Бургас Садетин тръгна със слънчева алергия, имаше силни обриви. Но се мобилизира и успя да хвърли 13,59 м., което го направи шампион при момчета. Още едно първо място, този път при мъжете отиде при Марк Славов. Той тренира на нашия стадион, неговата майка ми е била ученичка. С резултат 65,60 м. той заслужено стана републикански шампион. Тази събота и неделя Марк ще представя България на Европейското отборно първенство в Стара Загора, където среща си дават най-добрите лекоатлети от Европа.
  • Разбрахме, че имате ключова роля за успехите на други състезатели, почти отказали се от участие. Ще разкажете ли?
  • Да, много се радвам, че ги насърчих и помогнах, защото аз вярвам, че един истински състезател не бива да се отказва и трябва де се бори до последно. На състезанието в Руен лоша контузия застигна шампионът на троен скок Момчил Караиванов от Сливен и той наистина едва завърши турнира. Беше сигурен, че няма да може да участва на Националния шампионат в София. След като разговаряхме за проблема, аз се свързах с Георги Базотев /б. р. собственик на „Фаркол“/ и той спешно подсигури необходимите лекарства за обезболяване. Всички това стана този понеделник, само няколко дни преди състезанието. Момчил се подобри и не само, че участва на състезанието, но и стана шампион в тройния скок. Друго момче - Дурсун Дурсунов също се бе отказал, отново заради контузия. Коляното му бе подуто, имаше силни болки, а неговата дисциплина е троен скок. Случайно се засякохме с неговия треньор Димитър Маджаров на път за София, където те смятаха да направят консултация с лекаря на националния отбор д-р Лозанов. Още във влака започнах манипулации, масажи и той се почувства по-добре. На състезанието направи пробна загрявка, няколко опита и накрая взе шампионската титла в тройния скок, младша възраст. А се беше отказал...
  • Преди време тренирахте в Сливен заради липсата на подходяща зала в Бургас. Сега къде се подготвяте и кой ви подкрепя?
  • Цяла зима – от ноември м. г. до февруари тази година тренирахме в Сливен, тъй като в Бургас липсва подходяща зала за тренировки на закрито. Ако не бяха бургаските фирми - фармацевтичната „Фаркол“ и транспортната М-Бус ние нямаше как да се справим с ежеседмичните пътувания до Сливен, но те ни протегнаха ръка и ни помогнаха. Пак те ни подкрепиха и за участието ни на Международното състезание в Александруполис, Гърция. Сега вече водим тренировките на открито в спортния център в комплекс „Славейков“. „Фаркол“ много ни подкрепя и в осигуряването на медикаменти, които състезателите могат да ползват – лекарства за лечение на контузии, обезболяващи. Познавам донякъде трудностите на доставчиците на лекарства, но засега Георги успява да ни помага.
  • Какво ви предстои занапред?
  • Най-близо в спортния ни календар е Националния шампион за юноши и девойки старша възраст, който е на 24 и 25 юни, отново в София. Ще участваме с 10 души. Състезателите в старша възраст засега са спрели с тренировките, защото са абитуриенти. Но вярвам, че състезателите в младша възраст, които имат право да участват, ще се представят много добре.
Коментари

Още от последните новини