Гарантирано от ГЕРБ: Димитър Николов няма да си търси наследник за кмет

Гарантирано от ГЕРБ: Димитър Николов няма да си търси наследник за кмет - E-Burgas.com

Гарантирано от ГЕРБ: Димитър Николов няма да си търси наследник за кмет 

nikolov-gerbВече е 100% сигурно, че бургаският кмет Димитър Николов ще се кандидатира за трети мандат. И не защото го каза в прав текст, а по заобиколен начин. Което в българската политика се разчита като абсолютно потвърждение на предположение или слух. Какво друго иначе да означават думите му в навечерието на Коледа, че ще се огледа за по-подходящ кандидат и ако не намери ще се кандидатира отново като се допита първо до бургазлии /друг е въпросът какъв статут ще има това допитване/. То е ясно като бял ден, че няма да намери по-добър кандидат от него. И не защото няма, а защото този кандидат вече трябваше да се е появил в публичното пространство, а не тепърва да се налага от май до октомври. Въпросът е и къде ще се огледа за по-подходящ кандидат. Предполага се, че ще е в средите на ГЕРБ, но там засега го играят предимно обслужващ персонал на кмета и не блестят кой знае с какви /по-скоро никакви/ индивидуални инициативи. Пък и едва ли някой би дал заявка да се конкурира с кмета-слънце, както го нарече един негов съпартиец. А със сигурност Николов би тръгнал да търси приемник за поста си в други партии или надпартиен кандидат. Това не е в стила на Бойко Борисов, чийто заместник е бургаският кмет, че да споделя отговорност със субекти извън ГЕРБ, освен ако не му се налага при свършен факткакто стана след незадоволителните резултати на последните парламентарни избори.

Областният управител Вълчо Чолаков също отпада като вариант. Самият той категорично се самоотписа от кандидат-кметската надпревара наесен, макар че навремето и Росен Плевнелиев като регионален министър се кълнеше, че не иска да става президент.

Единственият възможен кандидат, за който Николов би се огледал, е министърът на екологията Ивелина Василева. Всъщност тя е изцяло негов продукт. Николов я извади от сянката на секретарка във ВиК и при Румяна Желева, после я прибра в общината като зам.кмет по екология и с негово рамо стана министър. С Василева наистина може да се повтори случаят с Йорданка Фандъкова, която Борисов посочи за кмет, но преди да стане премиер, което преди 5 години му бе в кърпа вързано и не се налагаше да рискува. За Николов обаче такава възможност засега не се очертава, че искрено да почне да търси по-подходящ кандидат. Риск има, който ще се увеличава с всеки изминал ден управленеие на четворната коалиция начело с ГЕРБ. Затова едва ли ще иска да става премиер, ако стане напечено и все пак Борисов размисли да сдаде на него.

Велко Тасев

 
Коментари

Още от последните новини