Френската гимназия и ОУ „Коджакафалията“ стават сгради близнаци? 

Архитекти се обявиха против евентуалното саниране на каменната фасада

Сградата, в която се помещават двете бургаски гимназии ППМГ „Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г.С. Раковски“, може да претърпи пълна промяна в скоро време. 

В момента се обсъждат два варианта за обновяване, които трябва да решат проблема с недобрата енергийна ефективност на сградата, съобщиха от общината за e-Burgas. Според първия вариант трябва да бъде поставена външна изолация , като тази на разположените в близост и ансамблово свързани Спортен корпус и ОУ „Коджакафалията“. Втората опция е да бъде направена вътрешна топлоизолация. 

„Когато проектирането даде двете решения, ръководствата на двете училища и специалисти от oбщината ще преценят и изберат най-доброто. Настояване на oбщина Бургас е в проекта да се заложи и оползотворяване на неизползваеми сега подпокривни пространства, в които могат да бъдат настанени кабинет по астрономия и други специализирани такива.” съобщиха още от общината.

Оттам уточняват, че сградата на Френската гимназия и ППМГ е една от последните несанирани училищни сгради в Бургас. По инициатива на Училищното настоятелство е бил изготвен доклад за енергийна ефективност. Той констатира очевидното, че радиаторите са стари, тръбите амортизирани, отоплителната система недостатъчно икономична и ефективна. Покривът също има нужда от сериозен ремонт и топлоизолиране. Всички тези мерки са предписани в енергийното изследване.

Миналата седмица пък се появиха брожения относно идеята за евентуално саниране на сградата. Според специалисти от фейсбук страницата "Български архитектурен модернизъм" по този начин ще бъде скрита каменната облицовка, която е емблематична за 30-те и 40-те години на XX век. Оттам изразяват готовност да напишат становище, което да бъде изпратено на кмета Димитър Николов. 

От общината обаче отговарят, че нямат информация сградата да е регистрирана като архитектурен паметник и не виждат пречки за бъдещото и саниране. 

Сподели новината:

Коментари